115 Highbury Hill

115 Highbury Hill

Architect
Blee Halligan Architects
Location
Highbury, United Kingdom
Category
Private Houses
Robert Battersby

115 Highbury Hill

Blee Halligan Architects as Architects

BLEE HALLIGAN ARCHITECTS have added a new kitchen and dining room to a four storey victorian terrace house in Highbury, creating a bright new living space for the owner and their large family. The frameless glazed side return extension projects out into the garden and in doing so creates a planted courtyard to the main house and a light-filled nook, big enough for a sofa.


The glazed roof slopes down to the neighbouring property to reduce the impact of overshadowing without compromising the feeling of space and volume internally. Crittal windows and doors were used throughout, opening up to the lush verdant garden. A roof extension was added as a home office, with full width glazing to allow panoramic views out over the garden below.


Quotes Greg Blee "Crittals were used in order to unify the elevation – fixed glazing, side-hung windows and doors provide a unified and consistent appearance when they are closed,”


"The frameless glazed side-return extension projects out into the garden, and in doing so creates a planted courtyard to the main house and a light-filled nook, big enough for a sofa,”


"The glazed roof slopes down to the neighbouring property to reduce the impact of overshadowing without compromising the feeling of space and volume internally.”


"Hardwearing materials were specified, as this is a large family that love entertaining and they wanted the interior to look better with age,”


"Black was chosen as the external colour so it would appear recessive against the colours of the mature garden and would appear as shadow at night for the lantern-like pitched roof structure,"


Product Spec Sheet
Featured Projects
Latest Products
News
Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular
11 Aug 2022 News
Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular

In Italy’s Apulian countryside, Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto is a renovation and e... More

Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees
9 Aug 2022 News
Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees

Situated on the site of Denmark's largest Refugee camp from World War II, FLUGT by BIG is a museum d... More

Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy
8 Aug 2022 News
Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy

Haydon, a multi-brand cosmetics retailer recently opened its doors to a striking, new retail space i... More

Rohingya Cultural Memory Centre by Rizvi Hassan is an ode to indigenous way of living
8 Aug 2022 News
Rohingya Cultural Memory Centre by Rizvi Hassan is an ode to indigenous way of living

Located on a hilltop in the middle of a refugee camp area, The Rohingya Cultural Memory Centre, desi... More

CoBe Architecture and Paysage design a Residential Complex with an Interplay of Solid and Void
8 Aug 2022 News
CoBe Architecture and Paysage design a Residential Complex with an Interplay of Solid and Void

Located near the Bordeaux Saint-Jean railway station, Tri Postal Block designed by CoBe architecture... More

Habitat Groupé Bolette accommodates two separate houses within one confident brick volume
5 Aug 2022 News
Habitat Groupé Bolette accommodates two separate houses within one confident brick volume

On a building plot in a small Brabant village, two families are accommodated within two separate hou... More

MATISSE patisserie by NOMMA STUDIO celebrates the energy and simplicity of the famous painter’s work
5 Aug 2022 News
MATISSE patisserie by NOMMA STUDIO celebrates the energy and simplicity of the famous painter’s work

Well-designed interior spaces are one of the many reasons for the ongoing popularity of patisseries.... More

Studio Coplanar renovates a countryside house in a white and azure palette
5 Aug 2022 News
Studio Coplanar renovates a countryside house in a white and azure palette

Located in the countryside of downtown Brazil, Serrana House designed by Studio Coplanar is a 30-yea... More