Villa RS by JUMA Architects employs charred wooden cladding and horizontally oriented planes to blend with the Belgian landscape

Villa RS by JUMA Architects employs charred wooden cladding and horizontally oriented planes to blend with the Belgian landscape

25 May 2022 News

In the Flemish Ardennses, Villa RS by JUMA Architects is situated in a picturesque landscape with church towers in the distance. The horizontal nature of the house, as well as the black façade of burnt wood, are intended to deflect attention to the surrounding nature. 

Annick Vernimmen

The house is positioned at a right angle to the road. When weather permits, sliding windows and doors on both sides of the volume can be completely opened up to blur with the landscape. In a further response to the site and orientation, a garden wall along the mirror-like infinity pool affords privacy while offering protection from wind. A terrace on the north side is covered and includes a wood-burning stove, allowing for the space to be enjoyed throughout the year. 

Annick Vernimmen

The front façade, by the carport, has been opened up with the implementation of wooden slats that create an inviting and intriguing character while also preventing the entry area from being too dark or sombre. Wooden slat elements are echoed throughout the house and also recur in pairs to support concrete canopies.

Annick Vernimmen

 

Black cladding as a design element also finds repetition in the driveway, which is a washed concrete slab of black pebbles.  Floors and terraces in living areas are finished in Ceppo, in a colour that closely matches the concrete appearance of ceilings and canopies. 

Inside, light tone-on-tone colours harmonize with the architecture and result in a feeling of spaces that seamlessly flow into each other. 
In the dining room, a light tadelaks has been applied to the walls, which complements oak veneer joinery and a kitchen worktop of sandblasted Travertine. 

Annick Vernimmen

Addressing the idea of allowing the family to grow in place, the upper floor has three identical children’s bedrooms with a  shared bathroom.

The main bedroom with ensuite and dressing room meanwhile offers the luxurious feeling of a hotel with a terrace that allows one to walk straight out to the pool. The ensuite is finished with brass taps by Vola and brass accents around mirrors and lights.

Related Content
Latest News
The Pitch by Mark Odom Studio repurposes shipping containers to form a vibrant new hub for Austin, Texas
6 Jul 2022 News
The Pitch by Mark Odom Studio repurposes shipping containers to form a vibrant new hub for Austin, Texas

Located in Austin, Texas, The Pitch is a new hospitality and entertainment complex made from shippin... More

Chalet D by monovolume architecture + design brings new life to alpine architecture
6 Jul 2022 News
Chalet D by monovolume architecture + design brings new life to alpine architecture

Located in the Austrian Alps, Chalet D is a family holiday home that includes a spa area. Modern and... More

The Natural Pavilion by DP6 architectuurstudio responds to key land-use challenges in the Netherlands
4 Jul 2022 News
The Natural Pavilion by DP6 architectuurstudio responds to key land-use challenges in the Netherlands

Designed for the Floriade 2022 Expo, The Natural Pavilion by DP6 architectuurstudio is a nearly 100%... More

Sonoma home by Mork-Ulnes Architects is defined by a strong concrete structural framework
4 Jul 2022 News
Sonoma home by Mork-Ulnes Architects is defined by a strong concrete structural framework

Overlooking the vineyards of California’s Sonoma landscape, the Frame House by Mork-Ulnes Arch... More

Top 10 Trending Tiles
4 Jul 2022 News
Top 10 Trending Tiles

From bathroom walls to flooring for living spaces, tiling provides a durable, easy-to-maintain finis... More

BIG unveils a playful, wooden, colourful factory for Vestre in the middle of the Norwegian woods
3 Jul 2022 News
BIG unveils a playful, wooden, colourful factory for Vestre in the middle of the Norwegian woods

In Manor, Norway, The Plus is a new furniture factory by BIG for furniture manufacturer Vestre. Inco... More

RH+architecture develop an intriguing urban infill strategy for a Paris neighbourhood
3 Jul 2022 News
RH+architecture develop an intriguing urban infill strategy for a Paris neighbourhood

In the 11th district of Paris, the architecture of the neighbourhood has a spontaneous feel characte... More

Poppodium Nieuwe Nor offers a new landmark and hub for new music in the Netherlands
29 Jun 2022 News
Poppodium Nieuwe Nor offers a new landmark and hub for new music in the Netherlands

  In the city center Of Heerlen, Poppodium Nieuwe Nor by diederendirrix is a unique new landma... More

Featured Products
Featured Projects