Renovated hacienda-style villa in Belgium respects its history while exploring form and materials

Renovated hacienda-style villa in Belgium respects its history while exploring form and materials

24 Jun 2022 News

House VD-B by Graux & Baeyens architecten is a renovated hacienda-style villa in Evergem, Belgium that acknowledges its architectural history while not allowing itself to be constrained in terms of form. Situated on a sober concrete plinth and featuring original neo-classical style details, the home offers a new timeless whole for a family of three generations. The renovation also accommodates a family-run veterinary practice. 

Dennis De Smet

While a renovation was needed and the clients wished for an end result different to that of the existing home, drastic interventions were not an option given the emotional value of the home to the family. 

Dennis De Smet

Studying the stylist features, the architects combined the existing fabric with some new interventions to create a coherence that connects the three generations. 
The original layout of the home is still evident throughout, allowing children, grandparents and grandchildren to recognize their past histories of the house. 

Dennis De Smet

Concrete seemed a logical material for structural interventions ad renovation, being neutral enough to integrate with the original style of the house, while also powerful enough to give an individuality to new elements. 
At the entrance, an impressive concrete awning reinforces the grand appearance of the home. The concrete structure of the canopy returns in the plinth of the side extension of the veterinary practice and the gallery behind resulting in a generous flow of movement between work, living, and garden. 

Dennis De Smet

An original sandstone portico and staircase hall were deliberately retained in original baroque style, adding to the elegant look and feel. Also, the eaves of the slate covered roof were extended to accent the original kink in the roof. 

Dennis De Smet

Elements on a human scale are present throughout. In particular, the waiting room and practice area include windows set at the height of desks and cabinetry, resulting in an atmosphere of openness and light. 

Related Content
Latest News
Nature, character, and transparency form create a harmonic balance that characterizes this latest house by the Garcés de Seta Bonet
4 Aug 2022 News
Nature, character, and transparency form create a harmonic balance that characterizes this latest house by the Garcés de Seta Bonet

Surrounded by nature and with a broad view over Catalonia's Costa Brava landscape, Garcés de... More

Les Grandes Terres reconstruction and extension project brings a sophisticated urbanity to its Paris neighbourhood
4 Aug 2022 News
Les Grandes Terres reconstruction and extension project brings a sophisticated urbanity to its Paris neighbourhood

Adding to the urbanity of a Paris neighbourhood, this project by Hesters-Oyon Architectes involves t... More

BLAF architecten experiment through their dynamic House hkZ design with the essential components of the single-family home
4 Aug 2022 News
BLAF architecten experiment through their dynamic House hkZ design with the essential components of the single-family home

Belgian practice BLAF architecten is known for exploring complex housing sustainability, affordabili... More

Sculptural, flower-shaped Holland Casino Venlo by MVSA Architects displays a colourful, interactive facade
4 Aug 2022 News
Sculptural, flower-shaped Holland Casino Venlo by MVSA Architects displays a colourful, interactive facade

Located close to the German border, Holland Casino Venlo is a flower-shaped, sculptural building by... More

Seichii Yamada & Associates reimagine the traditional Japanese house in a striking silver façade
3 Aug 2022 News
Seichii Yamada & Associates reimagine the traditional Japanese house in a striking silver façade

Located in Shizuoka city in Japan, House in Nishichiyoda designed by Seichii Yamada & Associates... More

Sigurd Larsen designs a black timber-clad cabin that resonates with Nature
3 Aug 2022 News
Sigurd Larsen designs a black timber-clad cabin that resonates with Nature

Danish Architect Sigurd Larsen designs a tiny cabin retreat in collaboration with Berlin-based hospi... More

Making infrastructure do more: MVRDV and StudioPOD complete One Green Mile in Mumbai
3 Aug 2022 News
Making infrastructure do more: MVRDV and StudioPOD complete One Green Mile in Mumbai

Recently completed in Mumbai, the One Green Mile project by MVRD and StudioPOD transforms a series o... More

John McAslan + Partners take a ‘Fabric First’ approach to the renovation and enhancement of Glasgow’s celebrated Burrell Collection building
3 Aug 2022 News
John McAslan + Partners take a ‘Fabric First’ approach to the renovation and enhancement of Glasgow’s celebrated Burrell Collection building

Glasgow’s Burrell Collection includes 9,000 works of fine and decorative arts spanning 600 yea... More

Featured Products
Featured Projects