Peloponnese Rural House by Architectural Studio Ivana Lukovic provides needed respite for a nature-loving family

Peloponnese Rural House by Architectural Studio Ivana Lukovic provides needed respite for a nature-loving family

21 Jan 2022 News

Surrounded by picturesque olive groves in the Greek village of Kalamia, Peloponnese Rural House by Architectural Studio Ivana Lukovic is a family dwelling and retreat from urban life for a nature-loving young couple. The entire 141 m2 of habitable, custom-made space, was built within the strict site restrictions. 

Athina Souli

The 6m slope difference across the site lends itself to a low, humble, stone-like appearance that blends with the village neighbourhood on the street side of the site, which then expands into a two-level construction on the garden side. 

Athina Souli

A comfortable ramp representing the public area of the building forms the entrance to the home. Generous openings to the outdoors, including an observation platform space, allow the family to star-gaze or appreciate distant views of the sea. Additional openings in the roof, as well as the southwest and northeast building elevations, improve natural light and ventilation. 

At the garden level, perforations in the slab give a cave-like atmosphere to private areas including bedrooms, bathrooms, and a guest suite. Direct access from these places is generated with two courtyards that also serve as contemplation spaces. 

Athina Souli

Natural materials specified for the exterior and interior are inspired by the industrial feel of the traditional stone stables of the region. Reclaimed local stone was used alongside new, grey roof tiles, black aluminium façade window frames, washed-wood handmade shutters, black metal railing, white-oil treated OSB, and cement mortar in two differing shades. 

Athina Souli

Finally, a separate stone and metal construction that features a variety of Mediterranean plants offer a place to experience cooking and dining ‘al fresco’. On the southwest section of the metal construction, a solar vacuum tube was specified to avoid solar panels on the roof of the main building. 
In line with contemporary sustainably standards, the architects note that the house played a major role in the 2020 pandemic situation with the home providing safety and comfort that was more difficult to achieve in the dense Athens urban fabric. 

Athina Souli
Related Content
Latest News
Merk X revitalizes Amsterdam Zoo natural history building that was closed for 75 years
20 May 2022 News
Merk X revitalizes Amsterdam Zoo natural history building that was closed for 75 years

The neoclassical building was built between 1850 and 1855 to a design by Johannes van Maurik as a na... More

82,000 unique, hand-crafted tiles clad the new extension to Museum Arnhem by Benthem Crouwel Architects
20 May 2022 News
82,000 unique, hand-crafted tiles clad the new extension to Museum Arnhem by Benthem Crouwel Architects

In addition to restoring the original Museum Arnhem building, complete with characteristic historic... More

Estudio MMX interweaves open spaces throughout porous pigmented concrete villa
19 May 2022 News
Estudio MMX interweaves open spaces throughout porous pigmented concrete villa

A sequence of open spaces with a gradual degree of intimacy allow residents to move gently from the... More

Baumschlager Eberle Architekten’s Montagne du Parc demonstrates how concepts of sustainability can be implemented at an early stage of architectural completion
19 May 2022 News
Baumschlager Eberle Architekten’s Montagne du Parc demonstrates how concepts of sustainability can be implemented at an early stage of architectural completion

The largest project completed by Baumschlager Eberle Architekten in Europe to date, the new Montagne... More

Find products by looking at inspirational projects
18 May 2022 Inside Archello
Find products by looking at inspirational projects

Archello’s new Inspiration guide is the world’s first and largest reference guide with a... More

Artlist office design celebrates creativity while emphasizing work, efficiency, and collaboration
18 May 2022 News
Artlist office design celebrates creativity while emphasizing work, efficiency, and collaboration

For busy Israel-based technology company Artlist, designers Switchup created an office concept that... More

Experimental Co-Housing Denver project by Productora provides a compelling model for centrally located, low-cost housing
17 May 2022 News
Experimental Co-Housing Denver project by Productora provides a compelling model for centrally located, low-cost housing

Only a few miles from the downtown area of Denver, this experimental co-housing project by Productor... More

Baumschlager Eberle Architecten create an architectural statement for a natural setting in Alpe Furx
17 May 2022 News
Baumschlager Eberle Architecten create an architectural statement for a natural setting in Alpe Furx

On a sloping site in the Austrian ski resort of Alpe Furx, this holiday and leisure development by B... More

Featured Products
Featured Projects