BLAF architecten experiment through their dynamic House hkZ design with the essential components of the single-family home

BLAF architecten experiment through their dynamic House hkZ design with the essential components of the single-family home

4 Aug 2022 News

Belgian practice BLAF architecten is known for exploring complex housing sustainability, affordability, and circularity issues. With House hkZ in Zoersel, they experiment with the essential components of the single-family home itself.

photo_credit Stijn Bollaert
Stijn Bollaert

The central design concept is a heated residential home with adjacent private outdoor space. The two programs sit within an outer volume of concrete piers, strategically infilled with masonry, and topped by a concrete ring beam that supports the varying roof shape. This nature of this external volume defines a boundary without closing the living spaces off from the surrounding environment.

photo_credit Stijn Bollaert
Stijn Bollaert

The largely open boundaries of the outer facade run parallel to the plot boundaries. However, the residential program's inner faces are oriented at a 45-degree angle. Largely transparent, only the south-facing façade was partly closed with wooden cladding to prevent overheating. The overlapping nature of the two facades results in dynamic sightlines and perspectives that unfold towards the predominantly green landscape that surrounds.

photo_credit Stijn Bollaert
Stijn Bollaert

Living areas, storage, sanitary areas, and the parents' bedroom are located on the ground/main floors of the residential heated regions. Children's bedrooms are semi-underground with a view over the grass line of the garden. This was intended to optimize energy performance with the logic of heat rising.

photo_credit Stijn Bollaert
Stijn Bollaert

The outdoor spaces within the concrete grid fold outward from the house, intertwining inside and outside and visually blurring lines between indoor and outdoor rooms. The outer volume defines a precise figure within the green plot, with much of the garden remaining unchanged and only minimal pavements added as a permeable access path to the front door and lanes for a car.

photo_credit Stijn Bollaert
Stijn Bollaert
Related Content
Latest News
Naso refurbishes an exemplary modernist structure as a hub for art and sustainable dining
27 Sep 2022 News
Naso refurbishes an exemplary modernist structure as a hub for art and sustainable dining

Located in the heart of Bosque de Chapultepec in Mexico City, Lago/Algo is a cultural hub managed an... More

Perkins&Will complete innovative São Paulo residential project inspired by Oscar Niemeyer and the Brazilian modernist movement
27 Sep 2022 News
Perkins&Will complete innovative São Paulo residential project inspired by Oscar Niemeyer and the Brazilian modernist movement

In São Paulo, global studio Perkins&Will have completed a impressive residential project... More

ACB living by Lighthouse is a dynamic Co-working space that activates the urban fabric
26 Sep 2022 News
ACB living by Lighthouse is a dynamic Co-working space that activates the urban fabric

Set within the small island town of Iki in the Nagasaki prefecture, Japanese firm Lighthouse designe... More

Forest House by Inblum Architects reflects the local spirit of the Lithuanian landscape
26 Sep 2022 News
Forest House by Inblum Architects reflects the local spirit of the Lithuanian landscape

Reflecting the local spirit and context, this reconstructed residential house in Lithuania’s P... More

Gravity vanishes and the unexpected emerges at new wellbeing extension by noa* network of architecture
26 Sep 2022 News
Gravity vanishes and the unexpected emerges at new wellbeing extension by noa* network of architecture

Following completion of their iconic cantilevered pool project in Hubertus, Olang, in 2016, noa* net... More

10 hotels with impressive sunbeds for a relaxing holiday
24 Sep 2022 News
10 hotels with impressive sunbeds for a relaxing holiday

Pools, daybeds and lounges make up the focal point for most hotels in summer destinations. The pool... More

Vibrant vistas and seamless edges define this pre-primary school in Gokak, India
22 Sep 2022 News
Vibrant vistas and seamless edges define this pre-primary school in Gokak, India

Built on a triangular-shaped piece of land in an existing educational campus in Gokak, Shreyas Patil... More

Along Romania’s Bistrita River, a new fish restaurant concept sits in subtle tandem with nature
22 Sep 2022 News
Along Romania’s Bistrita River, a new fish restaurant concept sits in subtle tandem with nature

Located in a context lacking strong visual elements, LOTCA by yellow office architecture is a new fi... More

Featured Products
Featured Projects