Victorian architecture

An overview of projects, products and exclusive articles about victorian architecture

NouvellesNouvelles • 22 juin 2022

New Royal College of Art campus by Herzog & de Meuron unveiled in Battersea

The Royal College of Art unveiled its new campus in Battersea, London this past month.  With a total cost of £135 million, the landmark campus was designed by internationally acclaimed architects Herzog & de Meuron. Iwan Baan Marking the RCA’s expansion into computer and materials science, robotics, advanced manufacturing, complex visualisation and data science, and intelligent mobility, the new development will ensure that the RCA continues to reach out to its surrounding community.  Iwan Baan Public walkways intersect the site, referencing the original Victorian street grid of this quarter of London. The walkways link the building to RCA’s close neighbours including the headquarters of fashion d... En savoir plus

NouvellesNouvelles • 11 oct. 2021

The house recast by Studio Ben Allen explores the potential of pigmented concrete

The House Recast by Studio Ben Allen explores the potential of one key material – pigmented concrete. Located in London, the house experiments with concrete not just structurally but also as an architectural finish. The concept draws inspiration from surrounding Victorian architecture, which is characterized by decorated and patterned load-bearing brick. French + Tye The striking interiors feature pigmented green concrete columns and beams that provide a sharp contrast against salmon coloured walls. Architectural elements from stairs to counters, floors to sinks, benches to bathtubs to washbasins are all finished with pigmented concrete. French + Tye Alongside this, louvred vaulted ceilings introduce natural light from abo... En savoir plus
Luxury living room Knighstbridge

Projet • By GBG Building Services LtdMaisons privées

HIGH-END REFURBISHMENT IN KNIGHTSBRIDGE.

Our UHNI client purchased a grand 600 square metre maisonette in Cadogan Square, Knighstbrige, which is one of the most desirable luxury residential addresses in London. It was a Grade II listed building that required significant renovation works.  The area of Cadogan Garden is known for its exclusivity and noble red-brick buildings. The square was built around the 1870s to 1880s, mostly on the grounds of the well known Prince's Club. The main first floor of this Grade listed apartment was spread over two fronts, with an outstanding full view overlooking the Cadogan Garden Square through 6 historic shuttered double French doors. The client also purchased a basement flat that had been unrenovated for over 50 years. The intention was to... En savoir plus

Projet • By Studio SHKMaisons privées

Jackson Street

For the newly purchased Pacific Heights Victorian home, we transformed the dark, outdated kitchen into a light-filled, modern gathering space, perfect for cooking or relaxing. The galley-style floor plan balances sultry surfaces with materials selected to reflect and pull in light. Awash in silver wave stormy marble pattern, the intricate, multi-hued black, grey, bronze and white veining, is juxtaposed with crisp white cabinetry and matted-black pulls. Smoked-glass upper cabinets bounce light. Ebony-stained, herringbone wood flooring, further defines the space, establishing a moody elegance. The backsplash, a mesmerizing focal point, makes a bold statement while a stainless steel range creates a dramatic effect. Adding to the refined ambien... En savoir plus

Projet • By Paul Archer DesignMaisons privées

Tower Cottage

Tower Cottage is a wonderfully petite and eccentric piece of Victorian architecture. Formerly a parsonage, the building was not originally designed as a practical house. Our scheme doesn't extend the house at all (there is nowhere to go), but it does radically re-organise the spaces and transforms the property into a workable and elegant home.   The old single glazed conservatory has been replaced with a new doubled glazed structure, which has additional structural and solar shading from Douglas Fir timber fins. The entire wall to the garden is glazed and removable. This is made possible by a sliding system that allows you to move the panels one at a time and stack discretely off to one side. The garden is an integral part of the des... En savoir plus

Projet • By Pardini Hall ArchitectureMaisons privées

61HA

Space is always at a premium in London and with this build, we were challenged to extend the space to allow the client to live and work in comfort.    Materials used in this project excitingly blend old with new: Victorian architecture against modern, efficient glass. Within a triangular shaped extension we housed a new bedroom and ensuite bathroom.  We inserted a glazed lobby area, filling the existing kitchen with light whilst providing visual and practical connections to the outside and the extension areas respectively. En savoir plus

Projet • By SALT ArchitectsLogement

5 Fin Whale Way

5 Fin Whale Way is located in a tranquil coastal village called Kommetjie about 40km south of Cape Town, South Africa. It is halfway down the mountainous Cape Peninsula that juts out into the Atlantic Ocean at the south-western extremity of the African continent. The coastal towns around has an architectural heritage that stems from a combination of Cape Cottage architecture – a domestic form derived from the European medieval “longhouse” tradition, and Victorian architecture – adopted according to the climate and materials available at the time the settlers started arriving from Europe.The dwelling is a three bedroom single family home situated in a private residential estate in the village. The magnificent coastline, mountains and fynbos... En savoir plus

Projet • By Todd Davis ArchitectureMaisons privées

35 Liberty

This completely renovated Victorian residence, originally built in 1885, is located in San Francisco’s Liberty Hill Historic District. Unlike the oft-depicted “painted ladies” of Steiner Street, whose palette of exterior hues can exceed ten different paint colors on a single home, this remodeled traditional dwelling utilizes a monochromatic black scheme to emphasize form-a rare aesthetic dialogue in the American Victorian tradition. Due to code restraints, very little of the original design was altered on the street-facing portion of the residence. Instead, anew addition was added in the rear, facing away from Liberty Street. The exterior of this new portion is painted white, and features horizontal timber cladding that mirrors the 188... En savoir plus

Projet • By MARSTON ARCHITECTSPaysage résidentiel

D HOUSE

This south facing semi-detached was modified with a new split level addition featuring a skylight on the northern party wall for light to filter through to the lower level. Connecting the new living space to the rear garden allows a seamless transition from inside to out. A new bedroom suite occupies the upper level of the addition which focuses on balancing light and views with privacy in the dense, urban surrounds. Summary of Project: The challenge: To modify a south facing semi-detached dwelling to maximise sunlight, enhance a connection to the rear garden and sensitively connect the contemporary addition to the original Victorian architecture at the street frontage. Set within a heritage conservation area, the original semi has been kep... En savoir plus

Projet • By GHDWoodheadBureaux

Barwon Water Ryrie HQ

Barwon Water recently refurbished its 50 year old Geelong office, transforming it into the greenest office in Geelong – Ryrie HQ. The upgrade transformed the building from 0.5 Star Green Star equivalent to 5 Star Green Star, and is an exemplar of what sustainable outcomes can be achieved through building redesign and refurbishment.Historically Barwon Water’s Geelong staff were split across two major office locations, three kilometres apart. This physical separation of the 300 staff has been a challenge to staff effectiveness, efficiency and collaboration, as well as inefficient use of resources. The consolidation of office spaces presented an excellent opportunity to build an iconic, state-of-the-art sustainable building and contribute to t... En savoir plus

Projet • By Melbourne Design StudiosMaisons privées

No Two The Same

Located in an historic and tightly-held pocket of inner-city Melbourne, this recently completed townhouse development has just been shortlisted in both the Sustainability Awards and the ArchiTeam Awards. It features six bespoke urban residences, along with the award-winning transformation of a derelict Victorian heritage dwelling also located on site. The development balances a heritage setting with contemporary sustainable design, redefining typical urban townhouse design to hero connection with the landscape and surrounds, and to feature intriguing details.Marking a significant departure from conventional townhouse typology, each dwelling offers multi-functional and spacious living in an otherwise tightly built-up urban area. Boasting a r... En savoir plus

Projet • By Donald Insall AssociatesParcs/jardins

Temperate House

The design and construction of the Temperate House (1859-1899) at the Royal Botanical Gardens, Kew was predicated on a Victorian obsession with the observation and study of the natural world. On reopening in May 2018 after a major five year restoration programme with Donald Insall Associates as the conservation architects, the Victorian glasshouse will continue to fascinate researchers and visitors alike. Its collection of 10 000 plants from around the world, including many rare and threatened species, will also be better cared for in a building where the environment can be fine-tuned using modern technology.Designed by Decimus Burton (1800- 1881), the Temperate House is a series of five Grade I Listed pavilions standing prominently on a ra... En savoir plus

Projet • By Wright & Wright ArchitectsBibliothèques

Longwall Library - Magdalen College University of Oxford

Wright & Wright’s award-winning reworking of a Grade II* listed building is a radical reinvention of the concept of a library. As a starting point, the practice considered the history of the scholar in his study and in particular the way in which learning environments have adapted significantly over time, in terms of academic practice, from the monastic tradition, to the development of subjects beyond the humanities, to the arrival of the printed book, through the Reformation, and now into the digital age. The diversifying resources of the academic library require anchoring and physical embodiment. When the printed book was invented, libraries adapted and endured as places in which to house knowledge. Accordingly, this project brings togeth... En savoir plus

Projet • By McIldowie PartnersUniversités

Gateway Building for Trinity College at The University of Melbourne

Leading education architects, McIldowie Partners, have recently completed the “Gateway Building”, the largest single project ever undertaken by Trinity College, Melbourne University’s oldest and most established college. The Gateway Building sits prominently along Melbourne University’s historic circulation artery, the Tin Alley precinct. The new building forms a dramatic visual connection to the University from the centre of the Trinity College campus. The brief given to McIldowie Partners, was for the Gateway Building to serve as a new interface between Trinity College and the University. Affiliated with Melbourne University since 1872, Trinity College is home to the prestigious and successful Foundation Studies program – an a... En savoir plus

Projet • By Simon Whibley ArchitectureMaisons privées

Diagonal House

This was a lucky site.An access lane along one boundary, the treed grounds of a school along another, ensured that the rear northern outlook, which lay diagonally across the site, would be preserved from any future redevelopment. In an inner urban setting, it is not always wise to rely on aspect when conceiving of a design. In this case it made sense to embrace it. A poorly constructed addition closed off the existing dwelling from this rear amenity. Even with this removed, it was clear that the remaining Victorian architecture - street oriented, with envelope and interiority tightly clasped together -was not well disposed to take advantage of the site’s good fortune. The design approach was to loosen these relationships, so that the qua... En savoir plus