Terracotta

An overview of projects, products and exclusive articles about terracotta

Projet • By Manetti Gusmano & figli - Sannini ImprunetaMusées

Leeum - Samsung Museum of Art

The outer shell of the Samsung Museum is entirely covered in terra cotta, characterized “by a triangular element in which the shape itself creates plays of light that alter and vary the material's color. Two elements are combined, one completely flat and the other projecting ". The triangular element has been applied to the entire façade, a simple parallelepipedal volume alongside a reversed cone. Caption Caption Caption Caption Caption En savoir plus

Projet • By Manetti Gusmano & figli - Sannini ImprunetaMaisons privées

Villa Florida

External floor for the entrance and the parking and garage area. Made with the made in Tuscany  Listello Arrotato da Crudo terracotta. Amazing look and resistance to different weather condition, high rain or amazing sunny day. The best Tuscany original terracotta since 1780 made in Impruneta - Tuscany ITALY. Manetti Gusmano En savoir plus

Projet • By Manetti Gusmano & figli - Sannini ImprunetaBibliothèques

Nembro Bergamo Library

The terra cotta sunscreen maintains a physical distance on all sides to the existing building. Completely transparent, it is screened from the natural light by a shell of terracotta elements measuring 40x40 cm, glazed in carmine red, with a load-bearing structure in paired steel section bars. Caption Caption This “diaphragm wall,” articulated by the elements' free rotation, acts as a partition between the inside and the outside. Caption Caption En savoir plus

Projet • By Manetti Gusmano & figli - Sannini ImprunetaLogement

ARCH. SCHEITLIN SYFRIG

A unique style create be-spoke for this specifi project and named PELLE DI LUNA terracotta for the light and rustic texture effect of the surface. This surface is obtain hand-made, by following a special technique that allow the opposite side of the tile to be used. The result it is a great oxidation, in a lighter colour and in a Wavy but soft surface. The small irregularities make each single piece unique and unrepeatable.  En savoir plus

Projet • By AMG ArchitectsBureaux

Clockwork Time

L'espace de travail de Clockwork Time (CWT) est situé dans les locaux de l'ancien département de fermentation de la brasserie StepanRazin à Saint-Pétersbourg, en Russie. Le bâtiment en brique rouge a été construit au 19e siècle. Le projet d'aménagement intérieur a été développé par le bureau d'architecture AMGArchitects. Anton Ivanov Photography L'offre d'espace de CWT varie et comprend plusieurs espaces ouverts, des bureaux privés pour des équipes de 13 personnes maximum, des salles de conférence et des espaces communs de différents types. Il y a également des zones de détente et des espaces de r&... En savoir plus

NouvellesNouvelles • 22 déc. 2021

Top 10 ceramic projects of 2021

The ceramic projects that caught our eye this year include an Antwerp fire station, a faceted Spanish church and Herzog & de Meuron’s M+ Museum. Karin Borghouts 1. Fire Station Wilrijk by Happel Cornelisse Verhoeven In the Wilrijk district of Antwerp, a new fire station by Dutch architects Happel Cornelisse Verhoeven announces itself with bold use of color, graphical text, and a stacking form that reinforces the building’s function. Manned 24/7, the station houses fire and ladder trucks on the ground floor with an office and living/sleeping quarters stacked on top in a manner that decreases proportionally with height.     Virgile Simon Bertrand 2. M+ by Herzog & de Meuron The main challenge for... En savoir plus

NouvellesNouvelles • 12 nov. 2021

Le Dôme winery blends 40-meter diameter timber dome into the rolling vineyards of Bordeaux

Owner of internationally renowned winehouse Le Dôme was immediately impressed by meeting Norman Foster who sketched the basic design of the building on the spot. The idea was clear from the start. A building that blends into its landscape and looks simultaneously inwards and outwards. Nigel Young The circular building is defined by a 40-meter diameter timber dome. The roof is supported by sloping beams that span over a large column-free space. At the center a 6-meter-wide oculus lets in natural light into the upper level. Nigel Young “When Jonathan Maltus first approached us, he expressed a desire to create a distinctive new winery, set against the unique backdrop of St Emilion. He wanted the building to be a... En savoir plus

Projet • By StudioNine ArchitectsMaisons privées

CP Residence

Designed by Studionine Architects, this residence in suburban Ahmedabad revels in delicate tracery and the warmth of natural light. As a response to the client’s needs of simplicity, low-maintenance and soothing spaces, this home, designed specifically for an elderly couple unfolds through simple, efficient planning.    Beginning with a compact site of 1365 sq. Ft.(37’x37’), the architects transformed the constraints of space through a play of interconnected volumes and double-heighted spaces vertically across the floor plates. Using embedded knowledge and traditional building science of Vastu Shastra, the internal zoning and articulation was planned effectively for this south-facing house. The house is essenti... En savoir plus

Produit • By Manetti Gusmano & figli - Sannini ImprunetaLITOS GREY

LITOS GREY

Extruded and simply fired without surface interventions or treatments.Light and shaded finish obtained through the natural coloring of the salt brought to the surface before firing during the delicate drying phase. En savoir plus

Produit • By Manetti Gusmano & figli - Sannini ImprunetaCOTTO SANNINI - FACADE ELEMENTS

COTTO SANNINI - FACADE ELEMENTS

The line it is a composition of extend style and shape from PIASTRA to DOGA see ref. in the attach Catalogue. En savoir plus

Projet • By Caracalla ArchitectesAppartements

Appartement S

Comment aménager un appartement, un bureau, un studio pour un hôte de passage, et un lieu d’exposition pour une collection de plantes exotiques, dans à peine 36 m² et un budget travaux restreint? Le projet résulte de la recherche d’une typologie dynamique capable d’optimiser surface et volume par rapport à la complexité du programme. Espaces et usages sont travaillés par superposition et permutation plutôt que fragmentation et répartition.   Un espace ouvert et continu s’insère entre un noyau technique, volume d’articulation entre le plein et le vide, entre le sombre et le lumineux, entre le collectif et l’intime, et un balcon... En savoir plus

Projet • By Square Feet StudioBars

Bread & Butterfly

Our client, a celebrated local chef and James Beard semi-finalist, asked us to help realize his latest venture, an intimate neighborhood café with an emphasis on wine and small plates. The name Bread & Butterfly is borrowed from the imaginative character created by Lewis Carroll in his novel Through the Looking Glass. The restaurant is located in a new mixed-use development located in Inman Park, and the name also refers to the historic neighborhood’s symbol, the butterfly. Inspired by the small cafés lining the streets of Paris, the design features a paneled main dining room and bar with casual seating that spills out onto a cozy porch and sidewalk. We designed custom steel doors that fully open up the interior to t... En savoir plus

Projet • By estudiHacMagasins

Rosanflor Florist

La créativité florale en contraste avec les matériaux architecturaux solides. Sous la direction créative de Jose Manuel Ferrero, estudi{H}ac a conçu et réalisé un tout nouveau type de concept de magasin de fleurs à Ontinyent, Valence. Pour créer ce nouvel espace, Jose Manuel Ferrero s'est inspiré de trois éléments principaux comme point de départ : La terre, l'eau et la lumière.   Le défi consistait à transformer les éléments de base de la nature (l'environnement où se trouvent les éléments floraux fantastiques) en quelque chose de matériel, quelque chose de constructif qui pourrai... En savoir plus

Projet • By David Chipperfield ArchitectsMagasins

harlan + holden store, Lotte World Mall

Founded in 2015, harlan + holden is a clothing retailer with 20 stores across South Korea, Indonesia and The Philippines. The company rejects fast fashion, instead focussing on comfortable and timeless pieces. This new store is located within the Lotte World Mall in the Songpa district of Seoul and was developed to serve and represent the brand’s philosophy in spatial and physical form. The curved store front is clad entirely in grooved terracotta panels with natural colour and finish, giving it a strong physical presence within the mall. Openings are cut into this façade creating an entrance and display window that connect visually to the interior. The interior consists of three interconnected rooms each with its own scale an... En savoir plus

Projet • By Flad ArchitectsBureaux

Sentry Insurance, New Office Building

Afin de répondre à une croissance continue, ce nouvel immeuble de bureaux de 290 000 pieds carrés intègre la marque établie et les valeurs fondamentales de SentryInsurance dans l'environnement bâti, créant ainsi une communauté d'entreprises riche et significative qui incarne l'identité de Sentry et sa culture d'honnêteté, de transparence et de connectivité.   Les thèmes de coopération et de collaboration étant à la base de l'expérience de construction, chaque élément de conception architecturale contribue à créer un centre dynamique où l'interaction humaine mène à des pa... En savoir plus