Lighthouse

An overview of projects, products and exclusive articles about lighthouse

Projet • By BRUT ARCHITECTESMaisons privées

PEN.DU

The PEN.DU house is a pragmatic response to a given problem: containing a minimum volume – the housing unit – in a maximum space – the scope of possibilities. The project borrows its form from a simple and archaic architectural heritage, which is presented as a response that is simultaneously economic and rational. The fine interconnectedness of uses helps free up a potential, changing, de-compartmentalised space, where the indoors and outdoors interpenetrate. Architecture spreads out, projecting the usable area in a measured way, they way the body moves, anticipating positions, investing in the space between, opening up perspectives. It attests to the human ability to build with concrete things. Here the hay bale is the... En savoir plus

Projet • By JAJA ArchitectsTours de surveillance

Rubjerg Knude Lighthouse

Ferocious pounding storms constantly move and shape the fantastic dune landscape on the northwest coast of Denmark. In 1968 an enormous sand dune devoured Rubjerg Knude Ligthouse leaving the tower as the only remaining structure, poised on the edge of the rapidly eroding cliff. In Spring of 2016 the lighthouse was reopened and retrofitted with an architectural installation that give the public the last chance to enjoy the unique vistas and wild dynamic spectacle of nature, from the top of the lighthouse.   BESSARDs’ STUDIO and JAJA Architects designed a scenographic stairway giving access to the tower and making the ascent a sequence of architectural experiences. Staging its historic function as a beacon for the seafarers, they... En savoir plus

Projet • By LUNO Design StudioMaisons privées

Seal Cove Residence

Mike and Ellen Fedosh are a couple of keen solar eclipse chasers; they have traveled the world to destinations like Svalbard, Libya & Cook Islands and have seen a total of 10 of these rare astronomical events. Like modern day Indiana Jones, this hobby has shaped Mike and Ellen’s personal aesthetic, largely in part to the collection of local art that they have acquired from various cultures along the way. A common thread, that is obvious not only through their art but their personal style, is that Mike and Ellen embrace color. When talking with Mike, he’ll be quick to tell you that, simply put, color brings him joy. It is easy to believe as he’s telling you this while wearing a blue Hawaiian shirt, Panama hat and sungla... En savoir plus

Projet • By FCB Studios (Feilden Clegg Bradley Studios)Bureaux

The Beam

A new speculative office building for Sunderland City Centre designed with health and well being at its core   ‘The Beam’ by Feilden Clegg Bradley Studios [FCBStudios], has become the first phase centrepiece of the ambitious regeneration of theformer VauxBrewery site in Sunderland City Centre.   The first building to be completed on the landmark Vaux site and is part of a 15year regeneration project which, once complete, will extend the city centre, create thousands of jobs and have a major social and economic impact on the region.It is a catalyst for Sunderland’s future.   The £20 million speculative office building provides five floors of Grade A accommodation with views across the River Wear t... En savoir plus

Projet • By Dominique Perrault ArchitectureUniversités

Mechanics Hall

Le campus de l'Ecole Polytechnique Fédérale de Lausanne a été historiquement créé autour de l'ingénierie mécanique. Depuis le début des années 2000, afin de promouvoir ses activités d'enseignement, de recherche et d'innovation de haut niveau, l'EPFL a elle-même réalisé plusieurs opérations de réaménagement. Le campus et les bâtiments ont été réaménagés, dont le bâtiment ME, construit par l'équipe Zweifel + Stricker + Associates au début des années 70, qui était devenu peu à peu exigu et se détériorait rapidement.   Le nouve... En savoir plus

Projet • By BAAQ’Maisons privées

Casa Naila

La maison se repose sur une pointe rocheuse, comme un phare sur la mer, avec deux fronts vers la côte Pacifique. La cour en forme de croix comporte quatre volumes de sept mètres de haut, avec un toit incliné qui encadre la vue sur la mer.   Le processus conceptuel est parti de l'idée de définir deux axes de composition, en créant un patio en forme de croix qui articule les 4 volumes du projet. Ces volumes étaient indispensables pour réaliser une intégration adéquate entre l'architecture et son environnement immédiat.   Les différents angles en plan et en section qui configurent les volumes, ont été conçus dans le but de perm... En savoir plus
View from the port entrance
View from the end of the 1km long breakwater
Physical Model - Balsa Wood

Projet • By bo.M design studio - Vasilis MylonasTours de surveillance

Cubes Aleorion Lighthouse Project

The Cubes Aleorion is a proposal for a lighthouse at the port of Volos, located at the innermost point of the Pagasetic Gulf  and standing at the end of the 1 km long breakwater, commonly called by the locals as “kordoni” (lace or cord). Aleorion [etym. < anc. Greek: ἀλεωρή “avoidance, to avoid”] is a navigation mark to show reefs or other hazards. It is a modern interpretation of what is considered to have been the oldest known lighthouse. Inspiration for the Cubes Aleorion was the so-called Aleorion of Xerxes, built around 480 BC and once stood on the reef “Lefteris”, in the middle of the sea passage between Skiathos island and mount Pelion in central Greece. Remnants o... En savoir plus

Projet • By Minggu DesignCentres d'exposition

White Square, G54 exhibition center

La Place Blanche, située au numéro 99 de la route Yunxi, la zone centrale de la ville de l'aéroport de Nanjing. Avec le développement de la construction de la nouvelle ville aéroportuaire, une vaste zone résidentielle de maturité comparative a été construite. Le bruit et la poussière des chantiers de construction ont des effets néfastes sur les habitants d'origine. Dans ce contexte, notre sujet est de planifier une région qui devra construire un parc public, et aussi avec des fonctions d'exposition, de travail, etc.   Un parc vert ondulé est construit entre le bâtiment et la ville. Dans ce parc, différents sens changent avec les sa... En savoir plus

Projet • By JMY ArchitectsBars

EARNEST CAPE Cafe & Bakery

Ganjeolgot Ayant le lever de soleil le plus précoce sur la côte est de la Corée, Ganjeolgot (qui signifie littéralement le cap le plus ancien) est une attraction touristique qui contient à la fois de douces histoires et des décors naturels tels que les vagues déferlantes, la mer fraîche et infinie, le phare blanc, la boîte aux lettres et un espace de repos. Il est célèbre pour son trajet en voiture entre Ulsan et Busan, et le quartier connaît depuis peu une augmentation rapide des installations commerciales telles que les cafés et les restaurants en raison de l'augmentation de la population flottante.   Le terrain plat avec une vue banale sur une... En savoir plus

Projet • By BIZNA estudioCentres communautaires

Teleclub with Thermal Buffers

Le nouveau Téléclub Bécquer sert de lieu de rencontre quotidien pour les habitants de Noviercas. Il remplace le seul bar qui, depuis 1970, abritait la première télévision dans ce village du nord-est de Soria, qui fait maintenant partie de l'Espagne vide.   Il est situé au centre de la place : au bord de l'ancienne route et entouré de deux rues qui mènent à la tour arabe, à l'hôtel de ville et à l'église. Le Téléclub a deux nefs en forme de "L" qui, tout en conservant l'empreinte, l'utilisation et le volume du bâtiment précédent, sont conçues pour lui donner une grande flexibilité. Les deux e... En savoir plus

Projet • By Granada Garcés ArquitectosBureaux

FABRICA DE ARTE – ESTUDIO DORIS SALCEDO

Art factory The relationship between the industrial and the poetic   An atypical building stands out in the "Colombia" neighborhood, a central area of ​​Bogota. It is the sculpture studio of the Colombian artist Doris Salcedo, one of the most important figures in the world of contemporary art. Salcedo requested a place where she could conceive, produce, catalog and document her works of art. Within its requirements was to achieve the maximum useful space and to be able to carry out more than one work at a time with total independence.   The challenge was to de-hierarchize the spaces so that simultaneous activities could be carried out. Only in this way could the necessary flexibility be generated, to go from the industrial to... En savoir plus

Projet • By Atelier Vens VanbelleMaisons privées

Alex

Le propriétaire travaille dans l'industrie cinématographique et a eu l'idée de concevoir un produit qui permettrait à ses invités (internationaux) de se souvenir de leur séjour pour le reste de leur vie. De plus, Alex voulait aussi un espace pour donner des avant-premières de films et d'autres exploits culturels. Une extension de sa maison et de son travail en une seule histoire.   L'endroit est très idyllique, avec d'un côté l'Escaut (rivière) qui coule derrière le jardin romantique et de l'autre une vue sur le château. La maison de style français avait un mur de jardin derrière lequel se trouvait un vieux garage et une remise d&ea... En savoir plus

Projet • By Architecture Is FunTours de surveillance

St. Augustine Lighthouse & Maritime Museum

St. Augustine Lighthouse & Maritime Museum keeps the stories of our nation’s oldest port alive. Our approach to defying the traditional aligned with the desires of the museum and its executive director to break boring rules for historic site exhibits. Through architecture and storytelling, we transformed a disparate site into an interconnected campus of authentic play and preservation experiences that extend visitor engagement To help make the lighthouse more than just a 219-step climb, we added super-tall silhouette personages who span floors, adding impact and character to the historic interior. Once-cluttered landings are now welcome places of respite. The characters punctuate lighthouse beauty and function, count steps... En savoir plus

Projet • By h3oAppartements

Blue kitchen in Prenzlauerberg

The specificity of kitchens in Berlin is the range of objects that form them. Tools, furniture, appliances accumulated over the years. They are often the nicest space in the house because of the overlapping of different times through the non-predetermined cluster of various elements.   Achieving this particular condition of every Berlin apartment in a completely new kitchen was the challenge of the project. How could the design give the city identity to a recently built apartment in the Friedrichshain neighbourhood?   At the same time, it was inevitable to take into account the kaleidoscopic reality of the city. Specially of Friedrichshain, centre of the counterculture after the fall of the Berlin wall and now numbed due to ge... En savoir plus

Projet • By Giuseppe Di VitaHôtels

restauro del faro di Brucoli

On the tip of a strip of land where an ancient seaside village of Brucoli is nestled, right next to the fifteenth-century Aragonese Castle, of the Queen Giovanna D’Aragona, we find a unique place that smells of the ocean, of the sun and of Sicily: the Lighthouse of Brucoli. On the outskirts of the Val di Noto across the Ionian Sean, Faro Brucoli enjoys the best view of Mount Etna. Within the project 'Valore Paese – DIMORE” (“Country Value – Dwelling'), the state property agency has selected important historical, artistic and landscape value assets throughout the national territory to be refurbished and then used for cultural tourism purposes. The Brucoli Lighthouse is one of those.   Dating back to 1911,... En savoir plus