Yashoda Hospital

Yashoda Hospital

Architecte
CDA Architects
Lieu
New Delhi, Delhi, India | View Map
Année du projet
2017
Catégorie
Hôpitaux
Suryan Dang

Yashoda Super specialty hospital: An Evolution, Worthwhile!

CDA Architects en tant que Architectes.

The emergence of mall culture in India and the buoyant growth trend of the real estate market led to the construction of a plethora of shopping malls. Yashoda hospital which started operation in a small segment of Shopprix mall in Kaushambi gradually expanded to the entire floor area of the mall thereby putting the building to altogether better use. A rather challenging brownfield project in terms of the transmutation of a 1.8 Lakh Sq. Feet of retail space into a responsive healthcare environment was intriguing. The mixed-use nature of the existing facility with a 20-story housing above further challenged the augmentation of services which are generally relieved upwards.

Nevertheless, the expansive mall atriums served as excellent lobby spaces with fantastic visual connections across most departments. The two available entrances were tactfully re-organized for the visitors and emergency. The massive floor plate allowed the entire out-patient department, radiology, emergency, and the daycare facilities to set-in making the patient and visitor navigation much easier. Every department of the ground floor transits into another through a multi-height space, further enhancing the patient experience. Moving up, there are designated elevator cores separate for hospital staff, visitor's and the service staff to augment explicit vertical movement.

The statement entrance lobby with a coffee shop is made to elevate the patient experience and dilate the notion of healthcare facilities as serious realms. The interior palette is pre-dominantly in white, which is associated with tranquillity and calmness. The browns are also evident at several places, complimenting the whites and adding warmth. The triple-height emergency atrium boasts a circular skylight to enhance the indoor light and air quality. The existing mall elevator is made adaptive to the visitors heading towards the preventive Health Check-up on the first floor. 

With all the substantial rebuild happening on the inside, The exterior too had to be revamped in such a way that the existing conventional mall [glass-ACP]  exterior breathes into something which is more sensitizing and healing. The exterior palette is a homogenous composition of white and beige making the understated exterior look elegant and inviting. The large cantilevered emergency canopy adds grandeur to the building. The transition is evident and socially befitting.

Crédits de projet
Architectes
Fiche technique du produit

ÉlémentMarque
FlooringTarkett
Composite PanellingAlucobond
CladdingSaint Gobain Gyproc
Fiche technique du produit
Flooring
by Tarkett
Composite Panelling
Cladding
Featured Projects
Latest Products
News