Yangtze Opus Wuhan Art Museum

Yangtze Opus Wuhan Art Museum

Architecte
Waterfrom Design
Lieu
Wuhan, Hubei, China | View Map
Année du projet
2021
Catégorie
Musées
One Thousand Degrees Image、Vincent Wu

Yangtze Opus Wuhan Art Museum

Waterfrom Design en tant que Architectes.

Lifen in Wuhan resembles lane in Beijing and it is the essential cultural symbol in the city. The journal depicts the common people’s lives, mixed culture in the settlement, as well as the rise and fall of the population in the places. It shows the mutual prosperity of building and life.

photo_credit One Thousand Degrees Image、Vincent Wu
One Thousand Degrees Image、Vincent Wu

At Wuhan beach with the combination of the present and the past and western and eastern culture, by modern language, Waterfrom Design reconstructed Lifen. Through horizontal extension of traditional compound houses and vertical characteristic of western building, it analyzed and reorganized vertical and horizontal dimensions and reconstructed the modern space in the lanes.

photo_credit One Thousand Degrees Image、Vincent Wu
One Thousand Degrees Image、Vincent Wu

Simulation and reconstruction of Lifen

At the axis of the long base, it drew the loft corridor in the space and at the left and right ends. It constructed vertical two and three floors with different sizes of volume and reorganized the vertical village. The corridor on the first floor is the affective interaction for people and it symbolizes “the street” of Lifen. It serves for the large installations or performance of artistic behavior. The audiences can walk through different exhibition areas and they can be relaxed alone or in groups.

photo_credit One Thousand Degrees Image、Vincent Wu
One Thousand Degrees Image、Vincent Wu

From modern perspective, we rearranged the symmetry of traditional compound houses. The vaults, bell towers and balconies introduced in the period of settlement were simplified as the dimensions and opening of geometric volumes. The structure was seemingly random. It creates unstable playfulness and at the same time, it shows the constantly extended street landscape of lives in Lifen.

photo_credit One Thousand Degrees Image、Vincent Wu
One Thousand Degrees Image、Vincent Wu

Construction of the shape and poetic pieces

Withdrawn juxtaposed booth seat is on the first floor. Semi-independent design is connected as Lifen. The residents rest, chat or watch the traditional opera in the hall. The relationship is enhanced. The ceiling lamp in the lobby which represents the street lamp is simple and it shows the western aesthetics in the period of settlement and it can be seen in modern Lifen.

photo_credit One Thousand Degrees Image、Vincent Wu
One Thousand Degrees Image、Vincent Wu

The vertical neighborhood is connected by stairs and divided into different sections which are turned into three-dimensional network. By walking on the corridors of the platform, we look for the next bridge and it reinforces the climate of the space. The audiences can easily walk in Lifen and they would not feel anxious when getting lost. The convergence of houses, streets, bridges and small courtyards results the follow of the building.

photo_credit One Thousand Degrees Image、Vincent Wu
One Thousand Degrees Image、Vincent Wu

Wharf of traditional opera, center of design

Besides Lifen, “wharf of traditional opera” which had showed the performance of well-known actors is the profound cultural asset in the memory of Wuhan. We expect that modern building can interact with the said tradition. The street of the ground floor is the open stage for the performing art. It can be extended to the outdoor performance area. The audiences watch the outdoor performance from different corners. It reveals the dynamic culture of the neighborhood of wharf of traditional opera. In addition, on the spacious platform on loft of the second floor, the stairs serve as the seats. The opposite is the projection on the giant wall or the performance art at different places. It breaks through the static distance of traditional performance/appreciation. By the interaction, it performs the humanistic characteristics of the beach and deepens the soul of the city.

photo_credit One Thousand Degrees Image、Vincent Wu
One Thousand Degrees Image、Vincent Wu

Integration of the concept of wharf of traditional opera in the building is further applied to the selection of materials. From the angle of depression, we constructed the familiar houses of Lifen of the past, and transformed the urban memory into vertical wall. In addition, in order to reinforce the connection of the volumes and challenge the visual stability, we selected thick Travertine, while the small openings and cutting lines, which are not straight, are remained. It resembles the effect and accumulation of time on buildings, and cannot be simulated by industrial machines. It shows the unfinished beauty between the past and future.

photo_credit One Thousand Degrees Image、Vincent Wu
One Thousand Degrees Image、Vincent Wu

In the children’s playground on the second floor, instead of the conventional bright colors which are not connected with the public area, we applied simple layout and accessible materials in Lifen, allowing the children to enjoy this area. It reminds us of the childhood in the lanes. We played hide-and-seek or drew with chalks, and played with the friends until the sunset.

Caption
Caption
Featured Projects
Latest Products
News