Waldhaus

Waldhaus

Architecte
Büro Voigt
Lieu
Tellerhäuser, Breitenbrunn, Germany | View Map
Année du projet
2021
Catégorie
Maisons privées
Hans-Christian Schink

Waldhaus

Büro Voigt en tant que Architectes.

Project
A architect‘s house for his parents. They asked for a place to accommodate the whole family with a connection to the existing surroundings. The parents owned a dilapidated building in the Ore Mountains, in the highest village of the state of Saxony. Following some initial discussions, the idea of a wooden conversion emerged because the client is a professional surveyor for timber constructions.

photo_credit Hans-Christian Schink
Hans-Christian Schink

Place
Entering the house evokes the impression of a remote cabin. The ground floor with its quarry stone walls is raw and robust. In contrast, the new residential floor in the roof is constructed and paneled with timber. The coniferous wood inside and the view into the woods make the Ore Mountains landscape palpable throughout the whole building. In the evening the fireplace reinforces the impression with scents and noises in the generous hall. The former use of the roof as a barn should thus also be pictorially transferred through the renovation. As a central living space with a view of the valley and access to the forest garden, it becomes the new center of the house.

photo_credit Hans-Christian Schink
Hans-Christian Schink

Design
The house apllies the analogy of a tree: Dark bark outside, light wood inside.

photo_credit Hans-Christian Schink
Hans-Christian Schink

Construction
The entire reconstruction of the roof, the facade insulation and the interior fittings was carried out using timber. Existing structures | Only the quarry stone masonry of the existing building could be preserved. The loose masonry was consolidated and secured with a concrete ceiling. On the outside, wood fiber insulation was attached, which is covered with darkpainted timber cladding. Addition | The attic was constructed entirely from coniferous timber. All living rooms are lined with plywood, in reference to the wooden structure. The panel formats make the roof structure underneath visible, similar to the casing of exposed concrete.

photo_credit Hans-Christian Schink
Hans-Christian Schink
photo_credit Hans-Christian Schink
Hans-Christian Schink
photo_credit Hans-Christian Schink
Hans-Christian Schink
Caption
Caption
Caption
Crédits de projet
Fiche technique du produit

Featured Projects
Latest Products
News