W House

W House

Architecte
MCK Architects
Lieu
Surry Hills, Sydney, Australia
Année du projet
2015
Catégorie
Maisons privées
Richard Glover
Fiche technique du produit

ÉlémentMarqueProduct Name
Windows manufacturerVITROCSA
FabricantsDulux Canada
FabricantsLamberts
Fabricantsmafi natural wood floors
FabricantsOblica
FabricantsSilent Gliss International Ltd.

Fiche technique du produit
Windows manufacturer
Fabricants
Fabricants
Fabricants
Fabricants
by Oblica

W House

MCK Architects en tant que Architectes.

An inner-city warehouse in Sydney with various past lives as an auto-garage, factory for a glass decorator and bachelor pad is reimagined as a family home. Vertical stacking of the residential spaces in a restricted urban setting envisages an alternate typology for the 21st century family home, replacing the horizontal spread seen in suburban development. The owners had a ‘citychange’, so to speak, where they moved from a leafy beach suburb to a dense and gritty inner city suburb.


W House revels in the site opportunities on offer, with a double height internal void complementing an external courtyard of similar dimension, providing extended views to Sydney’s CBD and beyond with secure containment and private space.


The biggest design challenge was the street façade, which had to step back from the street and recede to allow prominence to the heritage-status warehouse façade and meet the local authority’s concerns and controls.  There is a journey from street to roof terrace, reinforced by the staircase that is focal and pivotal in its articulation and explanation of the interior.

The courtyard connects and engages with the interior spaces, and creates a sense of containment and peace. A double height guillotine window allows seamless transition from the inside to out, connecting the courtyard and the living room. An engagement with the peeled back layers of factory and warehouse heritage creates dialogue with white, floating and mirrored abstract forms. The monochromatic approach is reflecting MCK Architects’ philosophy that the architecture should be about form and space, forming a backdrop for the ‘colour’ of the inhabitants and their family life. In this case, it also allows the warehouse fabric to be legible, sometimes contrasting, other times complementing. The one splash of colour occurs in the basement where the rumpus room is located.


The streetscape is urban. The building is located in Sydney’s Surry Hills, an inner city suburb with working class background that has been gentrified over the years.

 

Crédits de projet
Architectes
Produits utilisés dans le cadre de ce projet
Featured Projects
Latest Products
News