Vilnius railway station

Vilnius railway station

Architecte
Zaha Hadid Architects

Cloud Architektai
Lieu
Vilnius, Lithuania | View Map
Année du projet
2021
Catégorie
Gares
Frontop

Vilnius railway station

Zaha Hadid Architects en tant que Architectes.

The evaluation commission of the international architectural competition to select the best concepts for the redevelopment of the Vilnius railway station complex and surrounding area awarded the highest ranking to the proposal by Zaha Hadid Architects. Zaha Hadid Architects’ ‘Green Connect’ proposal creates an integrated transportation hub for the 21st century with new civic spaces enveloped by nature.

photo_credit Frontop
Frontop

Gianluca Racana, Zaha Hadid Architects’ Director said, “It is an honour to be awarded highest ranking in this competition for such a strategically important site for Vilnius. ‘Green Connect’ will be a future-proof transport hub designed with the passenger experience in mind. Providing a wealth of new public space, our proposals transform the site into a destination not only for those using the transportation hub but also for the city of Vilnius and the local community.”

photo_credit Frontop
Frontop

Integral to the city’s ongoing sustainability agenda that prioritizes pedestrians and cyclists, Zaha Hadid Architects’ proposal to upgrade Vilnius railway station incorporates a new public bridge over the railway tracks that connects the Naujininkai district to the south with the city centre and Vilnius old town; transforming the existing rail infrastructure from being a barrier that divides the city into a connector that unites Vilnius and serves as a transport hub for national and local rail services in addition to the new Rail Baltic line that links with Europe’s high-speed network.

photo_credit Frontop
Frontop

The renovation and reuse of the original station creates a new 9,500m2 concourse bridge that is a contemporary reinterpretation informed by the existing heritage building. The composition of the station’s new bridge gradually transforms along its length; from the pitched roof defined by the existing neoclassical station’s triangular pediment into softer geometries and volumes that reduce in scale to land at Pelosos Street in the Naujininkai district. A linear skylight along the length of the bridge and glazed facades over the railway tracks provide natural light and intuitive navigation through the concourse.

photo_credit Negativ
Negativ

Removing the temporary kiosks and offices installed over recent decades, the clarity of the existing 9,000m2 station is restored and linked with a new public transport terminal for the city’s bus networks. Designed as an inhabited landscape within the upgraded Stoties Square park in front of the station, the terminal’s outdoor amphitheatre and ramp lead to a public terrace on its roof. Relocating the existing car parking in Stoties Square to a new underground facility, the square and its adjacent park will become a vibrant civic space for the city with over 300 new trees and 4,000m2 of landscaping including the creation of tree-lined avenues along its main axes and water gardens for the natural collection, filtration and purification of rainwater.

photo_credit Negativ
Negativ

The new concourse bridge is 46 metres wide and spans 150 meters across the railway platforms. Supported 10 metres above the tracks, the fluid forms of the bridge’s roof structure and the terraced landscape of the bus terminal are constructed in locallysourced laminated timber that is lightweight, fire resistant and incorporates low embodied carbon.

photo_credit Negativ
Negativ

Nature-based solutions are integral to the design. Green roofs, landscaping and planting will lower temperatures in summer and provide heat insulation in the winter. Creating an interconnected series of natural habitats within the city, these urban green spaces are easily accessible and can be enjoyed by communities throughout the year to enhance wellbeing and interaction.

photo_credit Negativ
Negativ

Zaha Hadid Architects’ design to renovate Vilnius Railway Station and surrounding areas also incorporates energy production technologies and depolluting strategies to improve air quality within its adjacent neighbourhoods. Annual solar radiation analysis has defined the facades to maximise sunlight within its interiors in winter and reduce glare in the summer. This analysis also determined the positioning of photovoltaic panels for optimum efficiency.

photo_credit Negativ
Negativ
photo_credit Negativ
Negativ
photo_credit Negativ
Negativ
Partagez ou ajoutez Vilnius railway station à vos collections
Crédits de projet
Ingénieurs
Local Executive Architect
Architectes paysagistes
Fiche technique du produit

Hockey Changing Rooms - JOCKEY CLUB DE ROSARIO
prochain projet

Hockey Changing Rooms - JOCKEY CLUB DE ROSARIO

Centres sportifs
Fisherton, Rosario, Santa Fe, Argentina - Construction terminée in 2021
Voir le projet