Villa JM

Villa JM

Architecte
Powerhouse Company
Lieu
North Brabant, Netherlands | View Map
Année du projet
2020
Catégorie
Maisons privées
Sebastian van Damme

Villa JM

Powerhouse Company en tant que Architectes.

Long and Lovely
Based on an elongated U-shaped floorplan, our Villa JM presents a secretive stone face to the world, revealing only a tantalizing glimpse of its inner world in the shape of its central courtyard. Inspired by the location, an extensive wooded site in the south of the Netherlands, we discreetly positioned expanses of glass to offer our clients the best of the natural views, while closed volumes safeguard their privacy. Natural stone and wood add depth to our elementary one-story design, which pairs sober straight lines and monumental volumes with seductive curves and sinuous glass walls. 

photo_credit Sebastian van Damme
Sebastian van Damme

Woodland Retreat
From the road, Villa JM is a closed stone rectangle, pierced only by one large opening. This monumental opening reveals its inner courtyard garden, giving a hint of the warm interior. By raising the entire building, including all terraces, some 40cm above ground level, we add to its monumentality and presence in the landscape, while providing the villa with several integrated terraces. The glass-walled courtyard garden translates the surrounding landscape into a domestic context. A small annex houses the bike garage, dog’s quarters and covered parking.

‘We extended the lines of our design to fit all of our clients’ spatial needs into a single story.’ – Stijn KemperPartner at Powerhouse Company 

photo_credit Sebastian van Damme
Sebastian van Damme

The Lightness of Being
While the heavy stone volumes and austere straight lines recall a serene retreat, the curved lines and glass walls evoke the lightness of being. The latter emerges especially in the living room, which is bounded entirely by glass. Only one small section, detailed in the facade in richly veined marble, is closed. Simple white plaster surfaces and carefully crafted built-in furniture elements enhance the uncluttered esthetic.

‘We chose Portuguese Azul limestone for its massive dimensions and ash wood for its deep rich color.’ – Stijn KemperPartner at Powerhouse Company 

photo_credit Sebastian van Damme
Sebastian van Damme
photo_credit Sebastian van Damme
Sebastian van Damme
Crédits de projet
Cost consultant / Quantity surveyor
Landscape architect
Structural / Geotechnical engineer
Produits utilisés dans le cadre de ce projet
Fiche technique du produit

ÉlémentMarqueProduct name
FabricantsFocus
FabricantsRTEK
Fiche technique du produit
Fabricants
Featured Projects
Latest Products
News