Villa AAranyak - A Weekend Retreat Near Rajkot

Villa AAranyak - A Weekend Retreat Near Rajkot

Architecte
Prarthit Shah Architects
Lieu
Rajkot, India
Année du projet
2014
Catégorie
Maisons privées

Villa Aaranyak-A Weekend Retreat Near Rajkot

Prarthit Shah Architects en tant que Architect & Interior.

Villa Aaranyak


Project and the idea A weekend retreat on the edge of a dry riverbed. This house is named Villa Aaranyak, Aaranyak means ‘in the woods’. True to its name, the idea behind making this house was to create a serene environment in lapse of nature. As nature is the primary element it is deliberately taken care of that sun, wind, rain, sky and greenery remains much more important than building itself. The architecture had to be just a connecting dot between people and nature. Spaces of the building and making of the building both had to respect nature. The main floor is conceived as a single large space functioning as living, dinning, kitchen and bedroom space; without any partitions in-between. The upper floor which is accessed through an outside spiral stair has one bedroom space and two levels of terraces that can be used for multiple purposes from watching sunset to having a party. Whole building is opening towards river bed side by full height glass shuttering.


Materials and Construction


Mainly the structural system is RCC frame structure. Sand stone (from Than near Rajkot) walls are partially load-bearing. RCC columns and stone walls both are retained exposed as material and pointing is done on wall. The structural frames have been separated from stone walls giving both the materials importance and identity of their own. Inside flooring is cast-insitu terrazzo flooring and on landscape steps bamboo flooring is done without PCC base so that rain water can percolate in ground. Louvers are made from teak wood and finished with telpani polish. Pivot windows are made from deodar wood and to protect it from weather effects bees wax polish is done. Instead of sofa and beds charpai are made from teak wood and metal pipes, which can be easily lifted and taken to garden for seating or sleeping! Dinning table and outdoor benches are made directly from tree trunk. The effort was to explore each and every material in a way that every element has its own importance and yet it is in order of the holistic idea of the building. The whole material palette is of natural materials which last forever. The project is done with hands-on approach. Rather than buying readymade things from showrooms, every small thing went into prolong process of finding right materials, finding skilled craftsmen and applying right techniques. Site itself became the drafting table and discussion table, craftsmen became deeply involved part of detailing and designing. Concept “ To create a holistic experience of living side by side with nature by completely opening one side of building towards riverbed and by implementing materials and techniques in their natural behavior.”

Featured Projects
Latest Products
News