VHILS STUDIO

VHILS STUDIO

Architecte
FURO

Pedrita Studio
Lieu
Barreiro, Portugal | View Map
Année du projet
2016
Catégorie
Bureaux

Ateliers
António Louro

VHILS STUDIO

FURO en tant que Architectes.

An anonymous warehouse, an old recycling complex located in the industrial neighborhood in Barreiro, was selected as the new headquarters of the artist Alexandre Farto a.k.a Vhils and his team. The new studio should articulate areas of heavy work with materials like wood and metal with office areas for the production team and social areas for everybody.

photo_credit António Louro
António Louro

The warehouse was a big aisle with a gable roof divided in two main spaces.  The proposal uses the existent division to put the workshop areas on the main space and the storage and exhibition areas on the smaller part. All the office areas were located on a new mezzanine that connects the two areas.

photo_credit Fernando Guerra
Fernando Guerra

On the ground floor the option was to respect the existing partitions. We distributed the workshops of wood, serigraphy, photography, and metals on the existing boxes and all the support programs - such as kitchen and restrooms - on the diving area.

photo_credit António Louro
António Louro

On the mezzanine level, all the constructions were of poor quality and the option was to demolish and to design a new façade in wood and polycarbonate that protects the office rooms from the noise of the studio.

photo_credit Fernando Guerra
Fernando Guerra

The delicate design of this new façade balanced the roughness of the rest of the space that we wanted, above all, to be functional and resilient to the demanding use that was expected. It was introduced a new staircase to connect the two levels. The staircase was located in a way that its intermediate level could function as an elevated point of view over the studio activity.

photo_credit FURO
FURO
photo_credit FURO
FURO
photo_credit FURO
FURO
Featured Projects
Latest Products
News