Ventura Hillside Home

Ventura Hillside Home

Architecte
DARX Studio
Lieu
Bell Canyon, CA, USA | View Map
Année du projet
2020
Catégorie
Maisons privées
Photo credits: Oren Dothan & Ryan Childers,Image retoucher: Michela Secchi

Ventura Hillside Home

DARX Studio en tant que Architectes.

This project is located within the gated equestrian community of Bell Canyon, ineastern Ventura County California. The house is nestled midway up a steep hillside with views capturing the rolling hills and mature trees of Bell Canyon below. The topography of the lot had a steep heel andtoe, while the middle portion of the lot was more moderately sloped, creating a natural place to locate a building pad.

photo_credit Photo credits: Oren Dothan & Ryan Childers,Image retoucher: Michela Secchi
Photo credits: Oren Dothan & Ryan Childers,Image retoucher: Michela Secchi

The main consideration of the design was how the structurewould respond to the terrain and capture the canyon views of the Simi Hills. The building elongates itself parallel to the view, thus creating panoramic views into Bell Canyontoward theeast, while hiding itself from the two neighboring buildings on either side. By siting the mass of the building along the eastern edge of the slope, it opened up a large garden backyard between the building and the descending slope. Site lines from the interior social spaces extend from the backyard garden to the view of the canyon below.

photo_credit Photo credits: Oren Dothan & Ryan Childers,Image retoucher: Michela Secchi
Photo credits: Oren Dothan & Ryan Childers,Image retoucher: Michela Secchi

The procession through the house starts with awinding driveway up the hillside slope, that leads to a large motor court. The lower level of the house is carved into the hillside with a garage, media roomand entry hall off the court. This allows the building to functions as a predominantly single level house above and take advantage of the larger flat pad with a backyard garden.

photo_credit Photo credits: Oren Dothan & Ryan Childers,Image retoucher: Michela Secchi
Photo credits: Oren Dothan & Ryan Childers,Image retoucher: Michela Secchi

Thelower levelentry hall has a flanking double run staircase ascends to a bridge on the upper level. The double stair was inspired by the topography of a canyon interior with the hillsides ascending to either side. The building materials of the lower level echo the earth toned colors of the hillside which it is emerging from.

photo_credit Photo credits: Oren Dothan & Ryan Childers,Image retoucher: Michela Secchi
Photo credits: Oren Dothan & Ryan Childers,Image retoucher: Michela Secchi

The upper level bridge serves to divide thehouse programmatically into two hierarchical areas, with the public social spaces to the north and the private bedroom wing to the south. Thekitchen, dining and living room extend to an interior courtyard which faces the view and allows for the view to be experienced both indoors and outdoors. The courtyard view extends in the opposite direction of the view with site lines continuing into the den and an exterior pool cabana beyond.

photo_credit Photo credits: Oren Dothan & Ryan Childers,Image retoucher: Michela Secchi
Photo credits: Oren Dothan & Ryan Childers,Image retoucher: Michela Secchi

The opposite wing of the house, beyond the bridge, houses the bedrooms. The master faces the view and behind it are threekid’s bedrooms, with a connecting hallway which is glazed towards the rear garden. The second floor materiality is of lighter colors, which are experienced as a softer transition against the backdrop of the sky.

Caption

A reoccurring theme of the design is that vantage points extend laterally from the interior spaces towards the courtyard, the backyard garden, and the canyon beyond. The house takes advantage of the horizontal nature of human vision and uses it to create and capture broad views.The extensions of spaces laterally are more supportive of a comfortable visual experience than grand vertical spaces. The design of this project relays heavily on this notion, and from all social spaces of the building views constantly extend latterly to the distance.

Caption
Caption
Caption

Material Used:

1. Autocad

2. Sketchup

3. Arcadia Windows

4. Tektrim

5. Restoration Hardwood

Crédits de projet
Fiche technique du produit

ÉlémentMarque
WindowsArcadia Inc
Hardwood Flooring InstallerRestoration Hardwood
FabricantsSKETCHUP
FournisseursTektrim
Fiche technique du produit
Windows
Hardwood Flooring Installer
Fabricants
Fournisseurs
by Tektrim
Featured Projects
Latest Products
News