Varanda
Casey Lee (THE Studio)

Varanda

Todot Architects and Partners en tant que Architectes.

Initially, the impression we got from the street facing the site was that it looked like an exhibition hall that shows the history of the city dwellings of Seoul. Old single-family homes, slightly younger multi-family homes and tall apartments exist in the same place at the same time, which is obvious but, at the same time, felt unfamiliar and alien. Probably, artificialness of the neighborhood with absolutely no tree or grass accentuated its “exhibition hall-like” look.

photo_credit Casey Lee (THE Studio)
Casey Lee (THE Studio)

Although the neighborhood is leaning at the foot of Mt. Yongmasan, there is almost no green space inside the block due to high residential density. Fourty decades ago when I was a child, the majority of the neighborhood was composed of single-family homes with a front yard and a view towards distant Mt. Yongmasan. Now, it is hard to see a single grass, let alone a mountain. The Myun-mok district is a neighborhood close to but also distant from the nature.

photo_credit Casey Lee (THE Studio)
Casey Lee (THE Studio)

What makes the nature attractive might be the changes it creates. It would be the most natural to be with nature as a man changes, grows, and deceases over time likewise. Especially, for urbanites living a harsh life.

photo_credit Casey Lee (THE Studio)
Casey Lee (THE Studio)

The reason why it is difficult to realize a space facing the nature in urban housing (especially small apartments such as multi-family housing) is that it is regarded as giving away or wasting the space. Issues regarding economic performance and profits underlie such perceptions underlie but now is the time to think outside the box even in that respect. Accepting the nature as spectrum of daily life by creating a volume connected to the nature expanding indefinitely rather than space contained in solid walls can result in more economic profits consequently.

photo_credit Casey Lee (THE Studio)
Casey Lee (THE Studio)

The idea became the starting point of the project, and applied a “varanda (veranda)” as an architectrual element that brings the nature into each home. We designed for a varanda for each rented spaces including the office on the first floor and six housing units to achieve the equal living conditions for the lessor and the lessee. The main intention of the varanda of the first floor is expansion of the commercial space but it works as a canopy for the ground floor adding depth to the building mass.

photo_credit Casey Lee (THE Studio)
Casey Lee (THE Studio)

The varanda of each unit on the second to fourth floors differs in location and size, and 2.4m high solid walls and open cinder blocks surround it. The design intention is to realize a space where one meets the nature without interference and to reveal the distinct individuality of the building with the open cinder blocks which work as a “communication hole” as well.

photo_credit Casey Lee (THE Studio)
Casey Lee (THE Studio)

We named the building, “Varanda”, which means a veranda or terrace in Portuguese and if read, means “to wish” in Korean. The name is derived from the intention of the varanda as a space for open-end uses by each user while having fun filling up the space with his/her wishes. The client’s illustration of our project was a perfect addition to our intention.

Caption
Caption
Caption
Caption

Material Used:
1. Facade cladding: Stucco, Stolit Lotusan 1.5, STO
Facade cladding: Ciner Block, Q-Block, Durastack
2. Windows: System Window, PWS 70, Eagon

Crédits de projet
Fiche technique du produit

ÉlémentMarque
Facade claddingSto Corp.
Ciner Block, Q-BlockDurastack
System Window, PWS 70Eagon
Fiche technique du produit
Facade cladding
Stolit Lotusan 1.5 by Sto Corp.
Ciner Block, Q-Block
System Window, PWS 70
by Eagon
Featured Projects
Latest Products
News