Underground Patio
Marco Cappelletti

Underground Patio

LAST architettura Stefano Larotonda en tant que Architectes.

The project is developed starting from an articulated functional request of the client, who needed a new entrance, a green area and the recovery of the basement in favor of new needs. The concept analyzes each specificity and summarizes them in a single essential gesture: digging a hole to define everything.

photo_credit Marco Cappelletti
Marco Cappelletti
photo_credit Marco Cappelletti
Marco Cappelletti

That means a new kind of space in the basement and subsequent creation of an outdoor space that is configured as an open-air room. This new environment allows the lighting of the underground area which becomes a large hall described by a series of wooden inner partitions that define different spatial configurations.

photo_credit Marco Cappelletti
Marco Cappelletti
photo_credit Marco Cappelletti
Marco Cappelletti

Two main materials were used: concrete and wood. The reinforced concrete of the outer walls was formworked with vertical wooden staves and then later sandblasted. The interior partitions are single-material, made of three-layer solid fir panels stained with green impregnating paints.

photo_credit Marco Cappelletti
Marco Cappelletti
photo_credit Marco Cappelletti
Marco Cappelletti

The external floors are made of draining cement and float on the surface filled with volcanic gravel. In the interiors, the technical screed, which was then smoothed and reinforced with additives, was used as the new floor. The grey and green are an evocation of the tones of the surrounding mountain landscape.

Caption
Caption
Caption
Caption
Crédits de projet
Fiche technique du produit

Featured Projects
Latest Products
News