Two new dwellings in Aix-en-Provence

Two new dwellings in Aix-en-Provence

Architecte
PAN ARCHITECTURE
Lieu
Puyricard, Aix-en-Provence, France | View Map
Année du projet
2019
Catégorie
Maisons privées
©Sebastien Normand

Two new dwellings in Aix-en-Provence

PAN ARCHITECTURE en tant que Architectes.

This is a project of two individual houses grouped. A family from Aix-en-Provence living abroad but very attached to its mother land wanted to build two contemporary houses able to accommodate all or part of this family. Two independent houses responding to a versatility of uses: partial occupation, partial or complete rent, permanent or seasonal, future extensions ...

photo_credit ©Sebastien Normand
©Sebastien Normand

The architectural response consists in proposing a large simple and homogeneous roof able to unify the different and separate components of the program. a « figure capable » at the site scale that houses both dwellings and their future developments.

photo_credit ©Sebastien Normand
©Sebastien Normand

The imaginary evoked is that of a protective shelter, a "common roof" for the whole family (three generations under the same roof). Shelter, unify and protect to free the architecture and its uses, this is the universe of the project.

photo_credit ©Sebastien Normand
©Sebastien Normand

The fruitful ambiguity of the project lies in the dialogue between this out-of-scale figure of the roof and the free splitting of the volumes it houses, explicitly referring to a domestic scale. The relationship between the inside and the outside looks here for a singular expression by the fractionation and addition of volumes. Houses are made of diversified spaces, simple volumetric games (stacking, juxtaposition, shift) able to create situations and varied spaces questioning the limits of the inside and outside.

photo_credit ©Sebastien Normand
©Sebastien Normand

The layout and composition come from a careful reading of the site and its valley situation oriented from East to West. Architectural expression is a response to the opening, clearing and light qualities of the site. The roof rises to the West to accompany and enhance the framing on the large landscape. It houses the main house (T 7) on two levels.

photo_credit ©Sebastien Normand
©Sebastien Normand

In the central part it is lowered (H sewer 4.5 m) to break the scale and overall linearity. It houses the functions of reception and parking in outdoor spaces between two, around a dry garden. Finally, in the East, the roof opens again to look for the favorable orientation of the apartment and to mark its independence compared to the main house.

Caption
Caption
Caption
Caption
Crédits de projet
Fiche technique du produit

Featured Projects
Latest Products
News