Tunateca Balfegó restaurant

Tunateca Balfegó restaurant

Architecte
EL EQUIPO CREATIVO
Lieu
Avda. Diagonal 439, Spain | View Map
Catégorie
Restaurants
Histoires par
EL EQUIPO CREATIVO

iGuzzini
Adrià Goula

Tunateca Balfegó restaurant

EL EQUIPO CREATIVO en tant que Architectes.

Balfegó is the surname of a family from a small town on the Catalan coast who for five generations have fished red tuna in the Mediterranean. Today, Balfegó is one of the largest international producers of red tuna, as well as being highly regarded by the world’s most famous chefs, in particular the Japanese. However, the brand name “Balfegó” is largely unknown to the majority of the consumers.


On this premise the Balfegó family approaches EL EQUIPO CREATIVO. The requisites of the project are to design a gastronomic space which will promote red tuna as a quality product and, at the same time, make the brand known to the general public.


The Tunateca Balfegó, situated on the Avenida Diagonal, one of the principal commercial and communication arteries of Barcelona, is a gastronomic space dedicated solely to red tuna. Aside from tasting it in many and varied formats, we are also informed of the different aspects of the product, from its appearance to the differences existing between its various sections and cuts.


The interior design is intended to become another element of communication regarding the world of the red tuna. Each of the zones reflects a different aspect of the product and its capture.


The blue room And so, the principal area -- or Blue Room -- transports us to the depths of the sea. A large translucid five-meter high curtain outlines the area turning it into a deep, organic, undulating space. Within, three large oval stainless steel bars with dark stone tops remind us of the large tuna swimming through the space and articulate the space of the restaurant.


The busiest area is the large, five-meter long sushi bar where the “sushimen” prepare their creations before the clients seated there. The tables, with their wooden tops of varied organic forms resembling different cuts of tuna, are spread out at varied heights in order to accommodate a wide range of clients and situations .The dark red interior of the seats, similar to the color of the tuna, generates an interesting contrast in this deep blue space. The other principal player is the great school of fish which seem to swim overhead, making us feel, if possible, even more immersed in the sea. The result is an exquisite setting made possible by organic illumination, with subtle movements and changes in intensity which bring the installation to life.


The pieces of ceramic pavement, designed specifically for this project and made by a family of local ceramists, are intended to recreate, through their trapezoidal form and irregular coloring, a sea bed in consonance with the total design.


The Ronqueo Room “Ronqueo” refers to the traditional, manual dissection of the tuna. The Balfegó family has for many years held public “ronqueo” sessions in different areas of the city of Barcelona; events attended by numerous chefs and professionals of this sector. The locale required a reserved area where “ronqueos” could be held every so often and its design had to meet the specific necessities of the event such as a large work area and thorough but easy cleaning.


It was decided that a ceramic wrapping would convert the room into a clean and aseptic space, while at the same time making reference to another aspect of the red tuna: the skin with its shiny blue and silver scales. For that we designed trapezoidal ceramic pieces in different tonalities and had them placed on the floor and walls, generating degrading tones which achieve a magical and mysterious atmosphere. These tiles where again fabricated by a local ceramist family.


Large dark red boxes once again serve as a color contrast and connect this room with other worlds, such as the kitchen or the exterior. The reddish color of the wooden ceiling, perforated in order to improve the acoustic quality of the room, also offers a warm contrast to the ceramic scales. The shape and placement of the tables afford great flexibility to the room, as, in addition to the “ronqueos”, the room must be adaptable to other uses and situations from being a public dining room to special events, courses, conferences, etc.


The private rooms on the upper floor Located on the upper floor are two multi-function rooms which are interconnected and can therefore be used for meetings, small events or more intimate dining. The material nature of this space is inspired by the meat of the tuna. In order to achieve the desired atmosphere, we chose a wood with intense reddish hues and very distinctly visible streaks and had it placed on walls, floors and ceiling, once again creating an atmosphere which embraces and transports us to a new place, a very warm and cozy space.


The perforation of the wood on the ceiling and walls turns this material into an excellent acoustic panel, accentuating the sensation of comfort and well-being. The material counterpoint is given by the golden metallic panels which act as sliding doors, hiding screens and opening and shutting spaces, thereby achieving the degree of intimacy required in each room depending on the event taking place. But the indisputable protagonists of these rooms are the large reddish wooden tables which form the subtle outline of a golden fishbone.


The Tunateca Balfegó

iGuzzini en tant que Lighting.
The town of l’Ametlla de Mar, near Tarragona, has always been a centre for tuna fishing. It is here that the Balfegò family founded its highly successful company based on the precious natural resource of bluefin tuna. The Balfegò family were the first to rear tuna and succeed in shifting from seasonal fishing to harvesting high quality fish all year round.

5 generations later, in 2002, the family founded the Balfegó Grup which, in 2017, opened a tunateca in Barcelona, where gourmets can enjoy a global experience of this precious resource and the world that surrounds it. This includes the chance to take part in a Kaitai ceremony in which a tuna weighting at least 100 kg is cut up according to a strict Japanese ritual.

The restaurant, designed by El Equipo Creativo is inspired by the colours, textures and light moods of the bluefin tuna’s habitat. To create these atmospheres the architects worked closely together with lighting designers from the artec3 Studio.

The aim of the resulting light system was to create different levels of immersion with delicate and dynamic lighting that would evoke the effects of sunlight filtered through water and the reflections created when sun rays meet the sea. The restaurant covers 300 square metres and is spread over two floors. The main room, the Diagonal, represents the sea and includes a central installation entitled “The school of fish”, which features a hundred or so acrylic fish hung from the ceiling. The fish are animated by reflections created by pendant and ceiling luminaires, mounted at different heights stipulated by the lighting designer and custom designed by iGuzzini. The warm colour temperature together with the light reflected by the blue curtains are reminiscent of a trawl net. The entire installation is operated by a DMX control system.

On the second floor there is a series of small, more intimate spaces. These include the room used for the Kaitai ceremony. In this area various materials have been chosen, including different woods to evoke the colour and softness of tuna meat and grey and blue wall tiles to suggest the scales of a huge fish.

For these spaces, a homogeneous and diffuse lighting system has been designed with precise light sources that include: iN 30 High Contrast pendant luminaires with Up/down emission and a custom-designed fixed rod mounting for illuminating the tables centrally.

A number of Underscore light lines has also been used to illuminate the wall perimeters while also integrating and balancing the emissions of the central modules.

In 2018 the design received numerous awards, including the Commercial Interior Design Awards; the Horeca New Business Models Awards and the Codega Award. This success is a fitting reward for a venue whose gastronomic experience has been expanded into a relaxing, attractive, global experience that communicates the equilibrium between the various elements that make up our environment.
Featured Projects
Latest Products
News