TOS Technical High School

TOS Technical High School

Architecte
DOMYJINAK s.r.o.
Lieu
Varnsdorf, Czechia | View Map
Année du projet
2019
Catégorie
Usines

Universités
Jaroslav Kvíz

TOS Technical High School

DOMYJINAK s.r.o. en tant que Architectes.

ARCHITECTURE / IDEA AND CONCEPT

This project is a conversion of unused industrial halls from the 1970s, situated in the premises of the TOS Varnsdorf engineering plant, into a new training centre - secondary vocational school. The idea of the design was to create an educational building with an industrial character and with an unique atmosphere, close to real production premises and processes, with meeting places for students, teachers and company experts. Students are placed in an inspiring environment close to the actual practice in the TOS Varnsdorf engineering plant. The concept of the project is based on the installation of a new structure into an existing double-hall - individual blocks of new functions defining new spaces are inserted. The volume solution is linear - a transverse and longitudinal wing is connected to the double-hall. The expression of the construction is defined by simple lines and industrial materials evoking mechanical production - silver metal, horizontal lines of black windows, white smooth plaster, stainless typography. The main entrance with a view through the object is a significant element, which is horizontally penetrated into the volume. A panoramic window of the school management office emerges from the main façade. The focal point of the interior layout is the central hall with an orange amphitheatre, ready for rest, meetings and lectures. Vocational classrooms with variable division of spaces follow. Their arrangement is very close to real production spaces. In the following part the sports hall with facilities is designed. The central hall space is lined with galleries that connect it to a block of tribal classrooms whose entrances are accented by orange niches. A part of the project is a dining room, accessible from the entrance hall, with large-format glazing oriented into the natural environment. In the adjacent transverse wing there are spaces for teachers and school management. Specialized classrooms are situated in the top floor.

Featured Projects
Latest Products
News