TNT Headquarters

Hunter Douglas Architectural en tant que Roller Shades.

TNT has commissioned the development of the most sustainable building in Europe: TNT GREEN Office. Architect Paul de Ruiter is responsible for the design of the Green Office. The design, characterized by sustainability, transparency and connectivity, is the very first step to challenging the highest aspirations for sustainable development.


Not only is the building completely CO2 neutral, the design also achieves more than 1000 points under the Dutch green building certification GreenCalc+ and has been awarded a US LEED Platinum design certificate. With these achievements, the building will be the most sustainable showcase in Europe.


To aid in their quest for green certification standards, the architects installed 1,456 RB500 Roller Shades by Hunter Douglas Contract. Roller Shades are a reliable choice to manage heat gain and light, and control glare, contributing to the energy efficiency of a building. The TNT building is 60% more energy-efficient compared to a traditional building.

TNT Green Office te Hoofddorp

Kingspan Group en tant que Insulated Panels.

The TNT Green Office is the first office in the Netherlands that has been realized with a GreenCalc + points score of 1000 and a Platium Leed certification.


The ambition of TNT Real Estate is high. Mr. Flip Verwaaijen, Director of TNT Real Estate, has frequently explained that the organization is less, but good, durable square meters will. The newly built offices are characterized by two aspects, very energy efficient and CO2 emission-free.


It is the ambition of TNT to the first mail and express delivery company in the world that operate emission-free. The Green Office TNT, designed by architectural firm Paul de Ruiter, is realized in Hoofddorp and is expected to be completed in 2010. The design of the office on all fronts into account the contribution to the sustainability requirements. In this context, the materials used each to the light.


The search for a suitable wall system that is both aesthetically achieved the desired effect as well as the stringent durability requirements has led to the integration of the Evolution Benchmark façade system with Ecosafe insulation core. Unlike other options examined, such as an aluminum curtain wall, can the application of this wall material achieving sustainability score of + and LEED platinum GreenCalc be achieved without a stunning design is too short to do.

TNT Centre

Paul de Ruiter Architects en tant que Architectes.

Daring, adventurous and, above all, at the cutting edge of innovation. This is a fitting description for the design processes surrounding the realisation of the TNT Centre in Hoofddorp, the Netherlands. Thanks to the ambitious sustainability requirements that had been set for the building, designing the new TNT head office was one big adventure. The project is synonymous with ‘The New Way of Designing’. TNT’s motto is connectivity and this theme formed the guiding principle for this ambitious project: i.e. the human user is key. This translated into an open and transparent building that comprises a U-formed six-floor main volume around an atrium. This atrium is the heart of the building and serves as a single large meeting area. The TNT Centre is a transparent and inspiring building. The orientation and layout of the building have been determined by the site, the local urbanistic structure and the surrounding landscape. The building is anchored in its location: it ‘knows where it stands’ and as such is a connective structure. Connectivity in an urbanistic, logistics and social sense is the core concept of sustainability. After all, a building’s sustainability is not only determined by the choice of material, energy-efficient applications, the limiting of CO2 emissions and flexibility in its future utilisation. Sustainable also – and primarily – means: neither damaging one’s immediate surroundings nor the local natural environment and community. A building can inflict damage when it denies its connection with its surroundings. At the same time, a connective building influences social interaction: it brings people together and promotes professional and social contacts. In the TNT Centre this function has been given concrete form in the various locations the building offers its users to meet one another. A blueprint for sustainable architecture Thanks to its orientation within the volume, the design of the atrium allows ample daylight to penetrate the building. Furthermore, the atrium offers TNT employees a splendid view of their natural surroundings. The atrium and the entrance are clearly connected to one another, with the stepped terraces encouraging users to access the floors on foot and meet each other on the linking floors (reducing the use of the lifts). All the green electricity in the TNT Centre is supplied by the ‘Green Machine’. Periodic power surpluses are directed to the main network, while periodic shortages are met by taking (green) electricity from the network. The heat released in this process is used to heat the buildings in the immediate vicinity of the TNT Centre. The building’s in-house power supply ensures that the amount of energy required is kept to a minimum. The energy that is needed is generated sustainably by the building itself. This is done by means of heat and cold storage in aquifers in the soil. The bio-cogeneration plant required for this process runs on organic residual waste, among other things. The geothermal heat storage process supplies the heat and cold required for the building’s climate control system. The heat stored is used to heat the complex in winter and the cold to cool it in summer.

[Siège social TNT] Mermet optimise la protection solaire de l’immeuble le plus « green » d’Europe

MERMET S.A.S. en tant que Solar Protection.

Récemment finalisé (novembre 2011), le nouveau siège social du groupe international TNT (Hoofddorp, Pays-Bas) représente, sans doute, ce qui se fait de mieux en terme de construction éco-responsable. Mermet, spécialiste de la protection solaire, a participé à ce projet en équipant les façades de plus de 3800 m² de tissus Screen Nature et Screen Nature Métal, tissus innovants de protection solaire.


Des savoir-faire partagés, récompensés par les plus hauts niveaux de certifications européennes et américaines (LEED Platinium) qui fait, aujourd’hui, de cet immeuble l’un des plus « green » d’Europe.

Vers une architecture durable

Matériaux spécifiques, utilisation la plus efficace possible de l’eau, optimisation de l’environnement intérieur et des alentours (proximité des transports en commun)... Tout, dans cet immeuble, a été pensé pour une consommation minimum d’énergie. Le concept TNT qui avec ces 100 000 m² d'espaces de bureaux peut accueillir jusqu’à 900 salariés, n’émet pourtant pas de CO2. Un caractère d’innovation auquel les stores Mermet contribuent fortement. La maîtrise de l’énergie solaire étant essentielle, ce sont au total 887 stores avec les tissus Mermet (gamme RB EOS 500 de Hunter Douglas) qui ont été installés en deux endroits stratégiques (atrium et façade).

Screen Nature, transparence et 0% d’énergie fossile dans l’atrium

Coeur de cette construction ouverte, l’atrium, grâce à son orientation, permet à la lumière du jour de pénétrer dans un volume de 6 étages en forme de « U ». De fait, une réelle protection solaire devenait indispensable pour garantir un niveau de chaleur correct dans les bureaux tout en gardant la transparence et la vue sur la nature environnante. C’est pourquoi l’architecte a sélectionné le tissu Screen Nature 3% qui laisse entrer la lumière naturelle dans l’atrium tout en maîtrisant parfaitement l’éblouissement (Tv=4% : rayons lumineux filtrés jusqu'à 96%). Le tissu Screen Nature 3% de Mermet révèle aussi tous ses atouts environnementaux :

- 100% sans PVC, 100% sans polyester et 100% sans halogène, qui :

- évite tout problème de toxicité (moins de 10% de chimie),

- minimise au maximum l’émission de composés organiques volatiles (COV),

- il répond à l’exigence « Haute Qualité Environnementale » et garantit un impact minimal sur l’environnement,

- sa composition unique en fibre de verre lui confère une résistance au feu supérieure à tous les autres produits et une très faible émission de fumée. Une ininflammabilité jusqu’alors inégalée et démontrée par l’obtention du classement Euroclass A2, s1, d0 (équivalent du M0 - incombustible).


Seul tissu du marché « green » en fils de verre, le Screen Nature 3% de Mermet est très efficace pour la protection solaire mais n’en reste pas moins un tissu élégant et très décoratif grâce à la finesse de son tissage natté ouvert à 3%. Parmi les 9 coloris existants, c’est le coloris B119 Blanc qui a été choisi sur ce projet.

Screen Nature Métallisé en façade

Le tissu Screen Nature Métal 3% s’appuie sur la technicité du Screen Nature (et en garde ainsi toutes les performances) mais offre, grâce à sa face métallisée, un très bon compromis entre protection thermique et confort visuel :


- la face métallisée, orientée côté vitrage, réfléchit le rayonnement solaire pour maîtriser la chaleur : 75% (gtot = 0.25) de l’énergie solaire rejetée (lorsque le tissu est associé au vitrage D selon la norme EN 14501, gv = 0,32 & U = 1,1W/m²K),

- la face textile, plus sombre côté intérieur, offre une transparence inégalée et maîtrise l’apport delumière naturelle : 97% des rayons lumineux filtrés (Tv=3%) et limite ainsi le phénomène d’éblouissement (notamment pour des écrans d’ordinateur).


Choisie pour les façades extérieures orientées Sud, Est et Ouest, la face métallisée du tissu Screen Nature Métal 3% s’intègre parfaitement à l’architecture moderne et acier du bâtiment, tandis que le coloris B119 Blanc, choisi pour l’intérieur, offre une large possibilité au design intérieur.


Conçu par l'architecte Paul de Ruiter, l’immeuble “vert” TNT est 60 % plus économe en énergie comparé à une construction traditionnelle. Un véritable concept-building, caractérisé par la durabilité, la transparence et la connectivité dans lequel l’innovation Mermet prend toute sa place. Une position de choix dans l’univers de la construction durable de haut niveau...

Read story in EnglishDeutsch and Español

TNT HEADQUARTERS

EMU Group S.p.A. en tant que Furniture.

The EMU brand is present twice within this contract project with its collections Retrouvé and Aero. The colour white dominates, creating an elegant and harmonious style in the rooms of this building. The two dining areas have different features: the Aero line is characterised by simple and essential lines, whereas the Retrouvé line by harmonious and refined shapes.

Featured Projects
Latest Products
News