Thread Artists' Residency and Cultural Center

Thread Artists' Residency and Cultural Center

Architecte
Toshiko Mori Architect
Lieu
Sinthian, Senegal | View Map
Année du projet
2015
Catégorie
Centres culturels
Photo: Iwan Baan

Thread Artists‘ Residency and Cultural Center

Toshiko Mori Architect en tant que Architectes.

Situated in the remote community of Sinthian, Senegal, near the fragile border of Mali, Thread offers multiple programs for the community, including gathering space, performance center, and a residency for visiting artists. A collaboration with the Josef and Anni Albers Foundation and the American Friends of Le Korsa, the cultural facility is intended to complement the existing clinics, kindergarten, and farming school on site. It is also meant to ensure stability and provide a common ground within a community consisting of twelve different tribes. The shared music, art, and performance programs are a testament to the resiliency of the region.

 

In the design, a parametric transformation of the traditional pitched roof is achieved through a process of inversion, inscribing a series of courtyards within the plan of the building and simultaneously creating shaded studio areas around the perimeter of the courtyard. The inversion of the roof also creates an effective strategy for the collection and storage of rainwater in cisterns. With a total footprint of 11,285 square feet, the project is capable of fulfilling substantial domestic and agricultural water needs for the community.

 

Relying exclusively on local materials and construction techniques, the building’s traditional structure is formed primarily of large bamboo members and compressed earth blocks. Climatic considerations figure prominently into the building’s form and specify the orientation of the studios and covered gallery areas. The building also offers ample shading of outdoor areas and considers wind orientation for ventilation. Climatic comfort is reinforced through multiple overhangs and spaced-brick walls that absorb heat and allow for airflow through the building interior. The project was built using a team of local builders and artisans, ensuring that the people of Sinthian have the tools necessary to make renovations and repairs to match the future needs of their community. Threadis an iconic addition to the flat bush land of the region, signaling a point of confluence and collaboration.

 

Material Used :
1. Mud brick – structural walls – formed using earth sourced on-site, painted white
2. Bamboo – roof members – harvested nearby by local team of builders and artisans
3. Thatch – roof – harvested from grass near site by local team of builders and artisans
4. Ceramic tile – flooring – made of discarded ceramic tiles from local building sites
5. Concrete foundation