The Wedge

The Wedge

Architecte
Jakob + Macfarlane

Atelier des Deux Anges
Lieu
Pont-Audemer, France | View Map
Année du projet
2020
Catégorie
Cinémas
Nicolas Borel

The Wedge Cinema Complex

Jakob + Macfarlane en tant que Architectes.

This project brought Jakob + MacFarlaneback to the Normandy town for which they
had already designedL’Eclat theater almost two decades ago.The new cinema
complex is located on the edge of Pont-Audemer (but still within walking distanceof the town center) andanchors a future commercial strip emerging on the site of a demolished foundry. 

photo_credit Nicolas Borel
Nicolas Borel

Six movie theatres ranging in size from 40 to 280 seats arestepped up in section from ground to first floor. The architects decided to stack the cinemas, with their naturally tiered shapes, into a small-to-large sequence – which created a raked volume with enough space underneath to wedge in an ample public lobby. The transparent lobby overlooks the newly createdecological zone.   

photo_credit Nicolas Borel
Nicolas Borel

Together with an old train station repurposed into a restaurant, the cineplex signals the town’s new shopping and entertainment area and therefore should have a strong presence. While Jakob+MacFarlane’s centrally-located Pont-Audemer theatre is highlighted in orange – a contemporary version of the colour red that used to identify public entertainment venuesin French cities of the nineteenth century – the envelope of the cineplex comes in strong pink, emphasizing its rootedness in the suburban culture. The cineplex will serve a larger area around Pont-Audemer with many of its visitors arriving by car, and a bright pink volume will be something one won’t fail to notice from a driver’s seat.   

photo_credit Nicolas Borel
Nicolas Borel

Environmental performance: The project meets the BBC (Low-Consumption Building)standard. This includes bioclimatic design, thermally efficient building envelope, solar protection, energy recovery system for the air handling unit with over 80% efficiency and free cooling system the summer period, and displacement ventilation. The choice of materials ensures the project’s durability; extremely low-emissionA+ materials are used for interior design.

Team:
Architect: Jakob+MacFarlane 
Associate architect:Atelier des deux anges
Client: The City of Pont-Audemer
Engineers/Environmental consultants/Cost consultants: EGIS Bâtiments Centre Ouest 
Acoustics: J.-P. Lamoureux 
Scenography: Labeyrie & Associés

photo_credit Nicolas Borel
Nicolas Borel
photo_credit Nicolas Borel
Nicolas Borel
photo_credit Nicolas Borel
Nicolas Borel
Caption
Caption
Caption
Featured Projects
Latest Products
News