The Urban Theatre

The Urban Theatre

Architecte
Jakob + Macfarlane
Lieu
Shanghai, China | View Map
Année du projet
2021
Catégorie
Magasins
© Peter Dixie

The Urban Theatre

Jakob + Macfarlane en tant que Architectes.

BREAKING NEWS: The Urban Theatre wins the French Design 100 award 2022, the only design prize in France to reward the efforts
of its designers on a worldwide level. Now in its second edition, placed under the high patronage of the President Emmanuel Macron and judged
by an international jury to ensure neutrality and international vision.

photo_credit © Peter Dixie
© Peter Dixie

Urban Revivo’s new flagship store is located in a vibrant fashion shopping area of Shanghai. The project was imagined as an urban theatre. The design concept stems from the idea of a flexible space opening up to create a big volume that brings to mind a theatre or a train station. It was intended as a spectacular showcase of public life, and notably of urban fashion.

photo_credit © Peter Dixie
© Peter Dixie

With its long storefront facing a major boulevard and a narrower facade looking onto a side street, the project offers two different visual experiences: A dazzling frontal view reveals the multi-layered interior, while the side facade hints at the coveted views from a theatre backstage.

photo_credit © Peter Dixie
© Peter Dixie

Like an interior street, the ground floor runs along the boulevard and is equally suited for hosting fashion shows and displaying merchandise.

photo_credit © Peter Dixie
© Peter Dixie

A repeating structural module creates unique settings within the larger space of the store. Parts of these modules reach outside, jutting out from the facade. Functionally, the modules act as a unifying framework that integrates everything from staircases to changing rooms and from countertops to merchandise displays. Metaphorically, we see it as the skeleton for a new fashion body – sophisticated and poetic.

Caption
Caption
Caption

Material Used:
1. Facade: glass and stainless steel, with fin-shaped parts of the interior structure jutting outside.
2. Interior walls: white digitally cut plaster contrasting with the sandblasted concrete of the existing structure.
3. Display furniture (designed by Jakob+MacFarlane): stainless steel

Featured Projects
Latest Products
News