The Sussex House

The Sussex House

Lieu
Melbourne VIC, Australia | View Map
Année du projet
2020
Catégorie
Maisons privées
Histoires par
mckimm

Articolo Lighting
Timothy Kaye

Project No. 355 - The Sussex

mckimm en tant que Développeurs.

A bold contemporary form and celebration of materiality, showcasing bricks, bluestone and porcelain - embodying the mass of a boulder, delicately floating within the shallows of a deep blue body of pool water, the weighted walls are softened by warm timbers and curves, all perceived through a biophilic line-of-sight.

photo_credit Timothy Kaye
Timothy Kaye

- For a family of 6, and large extended family, zones and spaces were designed around interactive family life, large gatherings and entertaining.

 

- Bold contemporary form and materiality, bricks and bluestone softened by curves.

- Seamless flow and Biophilic line of sight connecting Indoor to outdoor garden spaces.

- Water movement with surrounding shallows and pool, integrating fluid connection of spaces.

 

- Celebrating textures through use of natural and raw materials; concrete, stone, timber cladding, with consideration of textural surfaces.

photo_credit Timothy Kaye
Timothy Kaye

- Muted timber tones, deeps blues, charcoals with hints of brass. Raw, unrefined textures in sympathy with the external façade finishes and surrounding natural environment. Leathered finish granite throughout and use of porcelain to the kitchen joinery, embodying the mass of a boulder or a rock face - floating within the shallows of a deep blue body of pool water. Timber veneers and timber lining board cladding exuding warmth in harmony with texture.

 

- Elements designed to enhance thermal mass efficiencies with concrete floors, bluestone blade walls, framed by solar shelf canopies to shield sanctuary spaces below.

- Furniture to compliment the form, basement sofa to facilitate indoor outdoor mood and aspect of functional space, rounded study sofa aligning with the curved sculptured walls.

photo_credit Timothy Kaye
Timothy Kaye

- A substantial scale home with no unused zone, the articulated journey between spaces eliminates the feeling of vast open style living.

 

- Intimate spaces created in the kitchen using pocket doors to bar and seating behind, with interaction also encouraged within the cooking zone and natural progression from coffee area to main kitchen, scullery, pantry and laundry journey along the large island bench.

 

- Concealed appliances to kitchen layout of cooking, utensil, sink and dishwasher amenity allows for a balance of display and functionality.

photo_credit Timothy Kaye
Timothy Kaye

- An exclusive Wine room allowing for separate seclusion within large basement area. The curved wall symbolizes the flow through to the main bar and open cinema

- An oversized pivot front door shields the welcome experience and unfolding of the house through the gallery breezeway.

 

- Master bedroom is positioned specifically to embrace East with early morning sunrises. The flow from bed to dressing robe and Ensuite outlining the daily routine

- Northern solar aspect crafted to embrace the journey of the sun throughout the day with shadow play everchanging in alignment with seasonal change. Natural light lifting the mood and warmth of a darker palette.

photo_credit Timothy Kaye
Timothy Kaye

- Journey of surrounding water symbolizes the journey home at the end of a day with entry shallows for informal family reconnection leading to deeper water and connection at dinner gathering and finally cascading to lower secluded space at the end of the day, before the whole process is repeated in the morning as the movement of water recycles back to the shallows once again.

photo_credit Timothy Kaye
Timothy Kaye

Sussex House

Articolo Lighting en tant que Lighting.

The Sussex House of Melbourne is a seamless amalgamation of indoor and outdoor spaces. Home to a young family of four who relocated from Perth, Sussex House is an open space of natural light and modern contemporary lines. Allowing a functional use of communal areas and a clever juxtaposition of finishes, the design of this house is characterised by its fluidity and elegant meditative environments. Offering a distinct visual identity with its balance of materials, including concrete, steel and natural timber, the Sussex house establishes a cohesive look that is synonymous with mckimm homes.

photo_credit Timothy Kaye
Timothy Kaye

Incorporating the use of open spaces by using full glass fenestration and an entrance that demands visual continuity from the front door through to the back fence, the Sussex house is a carefully considered home with choreographed lines and dimensions. With several volumes and heights that spatially enrich the feel of the home, the eastern orientation allows for an abundance of natural light to compliment the neutral colour palette. Circular internal skylights connect with the circular features of the external areas and offer another dimension to the seamless symmetry paramount in the Sussex house.

photo_credit Timothy Kaye
Timothy Kaye

The monolithic concrete alfresco and the outdoor entertaining area offers a sculptural presence that runs parallel to the pool and aesthetically compliments the internal living areas. The minimalistic styling of the Sussex house creates a warm environment and an intimacy between shared spaces for the client to enjoy with their family and friends.

This elegant home features the Articolo Trilogy Pendant and the Articolo Trilogy Horizontal Pendant. The Trilogy collection exemplifies contemporary sophistication of yesteryear drawing from art deco imaginings with staggered rods, jewel like cuff detailing and mouth-blown orbs. Showcasing deceptively sophisticated engineering, a hallmark of Articolo’s growing body of work, the breath-taking Trilogy marries finely crafted metalwork with the superb beauty of artisan glass.

Words by Rebecca Wilkinson via The Local Project
Photography by Timothy Kaye

photo_credit Timothy Kaye
Timothy Kaye
Featured Projects
Latest Products
News