The SOLITARIUS

The SOLITARIUS

Architecte
RSDA
Lieu
Gurgaon, Haryana, India | View Map
Année du projet
2021
Catégorie
Logement

Maisons privées
SURYAN/DANG & SHOBHIT KUMAR

Modern Bliss with a fine touch of sophistication

RSDA en tant que Architectes.

Transpired as an abode to unwind and relax, The Solitarius at Magnolias resonates with the homeowner's notion of a sanctuary—a space that is imbibed with warmth, richness and comfort. Designed as a simplistic, yet contemporary apartment for a family of four, this home in the heart of suburban NCR, reflects the owners' design sensibilities of simple, sleek and linear spaces with a touch of luxury. The 4500sq.ft residence is conceptualised in layers of contemporary elements crafting expansive spaces that offer seclusion, privacy, and the main stage for entertaining guests if needed.

photo_credit SURYAN/DANG & SHOBHIT KUMAR
SURYAN/DANG & SHOBHIT KUMAR

Responding to the brief of modern and simple living, the spatial arrangement has been reconfigured to provide an open-plan floor plate that optimises free-flowing transitions among spaces and offers expansive views of the golf course. Upon entering the residence, a bespoke metal jaali has been installed in the passage that leads to the drawing-room. This sophisticated incorporation successfully directs the user's movement and piques a sense of interest, before opening up the space entirely; textures, tones, and colours work in tandem to provide that ultimate flair to the space. The living space takes centre stage with textured wallpaper wall panels that are amalgamated with metal detailing as the backdrop—creating a balanced architectural vocabulary of modern and sophisticated living. With high, off-white ceilings, the space flows freely and opens up, flanked by the view of the golf course on one side and the DLF Horizon Centre with Golf Course Road on the other. The informal seating area consists of a bar counter to entertain guests and conduct events.  

photo_credit SURYAN/DANG & SHOBHIT KUMAR
SURYAN/DANG & SHOBHIT KUMAR

Transitioning seamlessly, the drawing and dining room are open, airy and flooded with natural light. The division between the spaces has been expressed through the variation in ceiling heights and the material used. Antique mirror panels adorn the dining room wall, giving the area an infinite depth. The metal detailing on the mirror framework aligns with the metal jaali at the entrance passage, adding a touch of finesse and refined aesthetics to the space. A glass chandelier, suspended over the dining table adds a flair of drama to the room. 

photo_credit SURYAN/DANG & SHOBHIT KUMAR
SURYAN/DANG & SHOBHIT KUMAR

A study area has been carved out in this four-bedroom apartment, which can double up as a lounge area for easy family discussions and get-togethers. Being situated right next to the master bedroom, the study serves as a multipurpose room, where one can either attend meetings and call or just relax and unwind. Due to the space's flexibility, the study can also serve as an extended space for larger gatherings . The study has been designed to reflect the client's vision of a 'British library'. Wooden panelling has been incorporated on the walls with a dark wood colour palette, lending warmth to the room.

photo_credit SURYAN/DANG & SHOBHIT KUMAR
SURYAN/DANG & SHOBHIT KUMAR

Seamlessly crafted in subtle and bespoke elements, this home is reinterpreted as a space that reflects the client's personality, a nestled sanctuary, where the family can take refuge after a long day and unwind with sprawling vistas around. Moreover, when needed, the space can be unveiled as a social space for friends and family over the weekends. Cosy corners among formal and informal seating have been carved out at various points throughout the house to give each family member their own space to relax and rejuvenate, enabling privacy yet communal spaces. The Solitarius is the perfect blend of harmonious textures and materials in use. Needless to say, luxury has been redefined by means of spanning design and earthy tones.

photo_credit SURYAN/DANG & SHOBHIT KUMAR
SURYAN/DANG & SHOBHIT KUMAR
photo_credit SURYAN/DANG & SHOBHIT KUMAR
SURYAN/DANG & SHOBHIT KUMAR
Featured Projects
Latest Products
News