The Pacific

The Pacific

Architecte
Handel Architects
Lieu
San Francisco, CA, USA | View Map
Année du projet
2016
Catégorie
Logement
Scott Hargis

The Pacific

Handel Architects en tant que Architectes.

The Pacific is a new luxury condominium located in San Francisco’s Pacific Heights neighborhood. The project included the adaptive reuse of a former 1960’s dental school into a multifamily residential building, as well as the design of ten townhomes on an adjacent surface parking lot.


The main building had essentially been built like a hospital, with high ceilings and large floorplates, which translated well to a luxury residential building: the floor plates, originally designed for heavy dental equipment, allow the units to incorporate the existing 12’ high floor-to-floor span, creating high ceilings and gracious interior living spaces throughout the project.


At the building’s roof, the team kept the outline of an existing two-story mechanical penthouse but converted it into four large, residential duplex penthouses, each with expansive private terraces. On the terrace level, an intimate indoor-outdoor owner’s lounge serves all the residences.


The heavy precast concrete façade was removed and replaced with a window wall system composed of champagne colored metal panels and floor-to-ceiling glass. Window openings were made much larger, such that they are now the dominant feature in the façade. Additionally, triangular bays that are as tall as the windows extend past the building face, so that each apartment can look down onto the streetscape below. These “glass apertures” create a strong geometric presence and textural quality, while breaking up the building’s mass.


Handel Interiors designed the interiors experience for both the main building and the townhouses, creating unique experiences for each.


The Pacific caters to a sophisticated and cosmopolitan clientele. Handel Interiors' approach marries contemporary international hospitality interiors with an appreciation of the Northern California landscape. The design uses grays and blues, golds, black and dark purples to create an appropriately toned palate throughout.


The entry experience is sensual and private, with a design to embody cosmopolitan refinement. The space is grounded by an antiqued black limestone floor, which contrasts with bright highlights from raw silk paneled walls, hand rubbed bronze and patinated brass. Italian marble of green, black and gold wrap the fireplace and concierge desk. The walls are upholstered in a champagne-color silk and framed with bronze, brass, and fumed oak panels. Custom handmade furnishings in emerald velvets and blue silk mohair complete the composition.

Crédits de projet
Waste Management Consultant
Specification Consultant
Lighting Consultant
Survey/Civil Engineer
Fiche technique du produit

ÉlémentMarque
Exterior GlassGuardian Glass
Fiche technique du produit
Exterior Glass
Featured Projects
Latest Products
News