The Line
Sebastian van Damme

The Line

Orange Architects en tant que Architectes.

Orange Architects completes residential building on the north bank of the river IJ, opposite Amsterdam Central Station

Like a moored cruise ship, The Line fronts onto the IJ waterway in the Overhoeks district of Amsterdam. Sitting on private verandas behind the refined grid that wraps the building like a veil, residents enjoy views of the water just in front of them and of the city centre. The verandas are real outdoor rooms, their ceiling design making them feel like an extension of the interior space.

photo_credit Sebastian van Damme
Sebastian van Damme

Containing 72 rental apartments, the building is located in the middle of Overhoeks, a dynamic residential and employment area where buildings and greenery alternate with one another in a campus-like setting. Because of the dense development in the district, providing sufficient daylight at street level was a key design objective. Setbacks on the upper floors ensure good daylight conditions on the lower floors.  

photo_credit Sebastian van Damme
Sebastian van Damme

The identity of the building is determined by a delicate grid of 7-cm-thin balcony railings and 880 super-slim concrete columns. We worked intensively with concrete specialist Hi-Con Nederland to develop the graceful, high-strength balcony panels and columns for The Line. 

photo_credit Sebastian van Damme
Sebastian van Damme

“The outdoor spaces are vertically connected by a delicate grid of concrete columns that wraps the main volume”

photo_credit Sebastian van Damme
Sebastian van Damme

In addition to The Line, Orange Architects is working on another residential building, called the Bow, in the Overhoeks project area. Construction work on this building, also designed for property developers Amvest, has just started.

photo_credit Sebastian van Damme
Sebastian van Damme
photo_credit Sebastian van Damme
Sebastian van Damme
photo_credit Sebastian van Damme
Sebastian van Damme
photo_credit Sebastian van Damme
Sebastian van Damme
Caption
Caption
Caption
Partagez ou ajoutez The Line à vos collections
Crédits de projet
Client
Advisors
Architectes paysagistes
Advisors
Fiche technique du produit

ÉlémentMarque
ConcreteHI-CON
Fiche technique du produit
Concrete
by HI-CON
Casa Medici
prochain projet

Casa Medici

Appartements
Palermo, PA, Italy - Construction terminée in 2021
Voir le projet