The D.H. Chen Foundation Office

The D.H. Chen Foundation Office

Architecte
SHADOW
Lieu
Hong Kong | View Map
Année du projet
2019
Catégorie
Bureaux
SHADOW

The D.H. Chen Foundation Office

SHADOW en tant que Architectes.

S H Λ D O W has tailored the office of a textile contributor in Hong Kong into a lively workspace, by weaving together aesthetic, functionality and history. The D.H. Chen Foundation Office celebrates engagement by embracing flexibility as the core design strategy. The meeting room can serve for social purpose without losing privacy by altering the layout and transparency of partitions. Curve treatment and transparency present the office as a fabric, seamlessly interlacing the ceiling, wall and floor. Elements are also detailed and embroidered to highlight the character of the office, narrating a textile-based history.

photo_credit SHADOW
SHADOW

Inspired by the history of The D.H. Chen Foundation as a major contributor of the textile industry in Hong Kong, elements of the textile industry are embroidered into the office to intensify its character. From the reception table that symbolises the manufacture process of the weaving machine, to the knitting pattern ‘embroidered’ onto the ceiling light box and pin-board wall, are all the representation in respect of the past and the founder of the foundation.

photo_credit SHADOW
SHADOW

The space itself symbolises a piece of fabric seamlessly interlacing the ceiling, the wall and floor by bringing curve as the primary solution to corners. Through minimising sharp edges and drawing on light-toned scheme, the space signifies an impression of smoothness and softness. This essence of fluidity does not confine only on the physical treatment, but also with its spatial circulation.

photo_credit SHADOW
SHADOW

The Foundation values initiative and engagement as their core principle, thus the design process prioritises these spatial qualities in which people’s actions and movements are the significant factors, determining the layout of the space. As most of the space is either open or semi-open, boundaries are defined by people’s action rather than walls. The office challenges work space as a confined static layout, but embraces a flexible plan by entitling dual functional spaces.

photo_credit SHADOW
SHADOW

Characters of space are not mutually exclusive to serve a specific activity but switchable to adopt the liveliness of everchanging working patterns. The meeting room could be opened and incorporated with the breakout area as a major space for special events, and serve as private meeting room through switchable glass at times. The table tennis table could be also be converted to meeting table to accommodate both leisure and creative activities.

photo_credit SHADOW
SHADOW

The hardness of wood finishes and floor is mellowed by the insertion fabric panel and carpet, while the transparency of glass partitions is highlighted between the solid white furnish ceiling and the terrazzo floor. With a mild touch of light bronze on details and furniture, the office is polished with elegance and sophistication, representing the Foundation’s industrial legacy and present values.

photo_credit SHADOW
SHADOW
photo_credit SHADOW
SHADOW
photo_credit SHADOW
SHADOW

Material Used :
Flooring & Counter Top:
Material Type: Terrazzo Floor & Counter Top 20mm
Product: ROVATSTONE Stone
Brand: Chun Yan (China) Ltd.

Flooring:
Material Type: Carpet Tile
Product: Milliken – Man 235 Limestone
Brand: Milliken

Interior lighting:
Product: Downlight, Lightbox (LED Strip), Hanging Light, Pantry & Reception Wall Light, Tailor’s Office Surface Mounted Light, Hanging Light
Brand: Beam Factory

Interior furniture:
Product: Cabinet, Pedestal, Lifan Folding Table
Brand: POSH

Crédits de projet
Architectes
Fiche technique du produit

ÉlémentMarque
Carpet TileMilliken
ROVATSTONE StoneChun Yan (China) Limited
Interior furniturePOSH
Fiche technique du produit
Carpet Tile
ROVATSTONE Stone
Interior furniture
by POSH
Featured Projects
Latest Products
News