The Color Inside, James Turrell Skyspace

The Color Inside, James Turrell Skyspace

Architecte
Overland Partners Architects

Baumschlager Eberle Architekten
Lieu
2201 Speedway, Austin, United States | View Map
Année du projet
2013
Catégorie
Centres culturels
Histoires par
Overland Partners Architects
Paul Bardagjy

The Color Inside, James Turrell Skyspace

Overland Partners Architects en tant que Architectes.

The Color Inside is a milestone in The University of Texas at Austin’s Landmarks public art collection. Located on the roof of the Student Activity Center, the project arose from the student body’s desire for a peaceful retreat at the Student Activity Center (SAC). The SAC serves as a highly active social and cultural center with amenities that include, amongst others, a ballroom, black box theater, auditorium, conference rooms, and offices for student organizations. Through an in-depth participatory design process, students played a pivotal role in defining the programmatic functions of the SAC and the role it would play on campus. As a result, internationally acclaimed artist James Turrell was commissioned to design a “Skyspace,” one of his renowned inhabitable artworks, in order to offer a space for quiet amidst the dynamic atmosphere of the SAC.


Turrell’s work challenges the traditional relationship between art as object and viewer. Through the manipulation of color and light, the installation radically alters the viewer’s perception of the sky, seemingly bringing it down to the plane of the viewer. His work has no object, no physical presence; instead light and perception are his artistic media. As Turrell has said, “Light is not so much something that reveals as it is the revelation.” By drawing attention to the perceptual mechanisms at work in the act of seeing, he instills the awareness that subjective experience shapes our understanding of reality and the world around us. This perceptual process closely parallels those cultivated by many Eastern contemplative practices, and Turrell himself often likens his work to the Quaker practices of his own youth, in which the act of silent prayer is described as “going inside to greet the light.”


Tucked away on the rooftop of the SAC, the Skyspace remains partially hidden from view from the street below. Visitors make their way up to the third floor of the SAC, down a long corridor, and onto a boardwalk outside before the Skyspace is revealed. Once inside, visitors discover an elliptical space with radiantly heated, honed black basalt seating, basalt flooring, and a reclined plaster bench back that directs focus to an oculus in the ceiling above. Computer-controlled LED lights tucked within a light cove illuminate the “sensing space”—a plaster surface located above the viewing bench—with changing color during an hour-long program everyday at dawn and dusk. The space can comfortably accommodate 25 viewers at a time, offering an intimate yet communal experience.


With the belief that simplicity facilitates spirituality, Turrell’s work tends to be spare; yet the deceptively simple space was achieved only through technical rigor. The elliptical shape of the Skyspace required nontraditional structural grids that relate to the major and minor axes of the ellipse. The weight of the structure prevented it from being installed directly on the concrete roof of the SAC, and as a result, the Skyspace actually hovers 7/8” above the roof, supported by two wide flange steel beams. The plaster finish, not typically used for a roof, was approached similarly to a metal roof assembly, with a waterproofing membrane located directly below the finish preventing water infiltration.


The unusual requirement of a conditioned space with an opening to the sky created multiple challenges in regards to water and moisture control. The temperature of conditioned air entering the space from the plenum had to be carefully controlled and monitored to prevent condensation from forming when cold air came in contact with warmer air within the space. Additionally, all horizontal surfaces, including the bench, light cove, and floor, had to be treated as a roof condition in order to manage water runoff.


The requirements for the interior plaster finish brought about its own unique challenges as well. Because plaster will crack over time, control joints are typically integrated into plaster finishes to manage where and how the plaster will fail. However, the space required an atectonic, seamless “canvas” to display the light. As a result, instead of using control joints, an elastomeric coating was applied to both the interior and exterior plaster surfaces, which expands and bridge gaps up to 1/8” wide when cracking does occur.


With a design and construction team dedicated to maintaining the integrity of Turrell’s artistic vision, as well as the vision of UT-Austin’s student body, The Color Inside is a remarkable work of beauty, detailed refinement, and exacting execution. Due to their environmental specificity—and because they are permanent structures—only 12 of Turrell’s more than 80 Skyspaces are publicly accessible; thus The Color Inside provides a rare opportunity for the public to experience a Skyspace project while also providing the students with a space for peace and reflection.