Terramead Villa

Terramead Villa

Architecte
Srijit Srinivas - ARCHITECTS
Lieu
Thiruvananthapuram, Kerala, India | View Map
Année du projet
2020
Catégorie
Maisons privées
Prasanth Mohan, Running Studios
Fiche technique du produit

ÉlémentMarqueProduct Name
Wood VeneerDecowood
CurtainsGeosam
LightingHybec
Plumbing FixturesKohler
PlywoodTrojan
LightingTulip

Fiche technique du produit
Wood Veneer
Curtains
by Geosam
Lighting
by Hybec
Plumbing Fixtures
by Kohler
Plywood
by Trojan
Lighting
by Tulip

Terramead Villa

Srijit Srinivas - ARCHITECTS en tant que Architectes.

‘Terramead Villa’, located on the outskirts of the small city of Thiruvananthapuram in the Southern tip of India. Over past 40 years it stood witness to the transformation of its calm village neighborhood to a busy suburban semi residential locality, with the road in front growing from a single lane to four lanes.  It’s second-generation owner who had grown up in this house had a qualm of the rooms not growing up with him and the surroundings! 

photo_credit Prasanth Mohan, Running Studios
Prasanth Mohan, Running Studios

A re-design of the house was initiated, primarily to have more spacious and better lit up rooms.

photo_credit Prasanth Mohan, Running Studios
Prasanth Mohan, Running Studios

Structural changes involving replacement of walls to expand the floor area was a key challenge as the two storied house was built using burnt red bricks. Structural interventions had to be made in a phased manner and walls rebuilt.  The old staircase was demolished and a new location given. 

photo_credit Prasanth Mohan, Running Studios
Prasanth Mohan, Running Studios

Openness in plan was a key design consideration. The living room had full sized windows opening to the landscaped lawn. Visual connectivity between the livingroom, stairs, upper floor areas augmented the spatial feel.

photo_credit Prasanth Mohan, Running Studios
Prasanth Mohan, Running Studios

Separate circulation and usable areas were designed with fully functional areas. The dining area visually connects the lawn areas in the front and rear of the house. 

photo_credit Prasanth Mohan, Running Studios
Prasanth Mohan, Running Studios

Natural light lit up the all white kitchen.

The bedrooms have a light tunneled courtyard and windows opening to the side lawn. 

photo_credit Prasanth Mohan, Running Studios
Prasanth Mohan, Running Studios

Terracotta louvers on the first floor helped bring in light and air. Given the tropical climate, that the terracotta louvers cool the air it lets in, was an added advantage. It complements the cement finish exterior as well. While the lawn areas were redesigned with an openness that integrated Terramead Villa with the neighborhood, the terracotta louvers added the optimal privacy for a house located beside a busy downtown road.

Caption
Caption
Caption
Caption

Material Used:
1. Designed and custom made: Sofa, Teapoy 
2. Decowood: Wood Veneer
3. Kohler: Plumbing Fixtures
4. Electrodynamic, Tulip & Hybec: Lighting
5. Trojan: Plywood
6. Geosam: Curtains

Featured Projects
Latest Products
News