Tennis Club Palermo

Tennis Club Palermo

Architecte
ALVA architetti
Lieu
Palermo, PA, Italy | View Map
Année du projet
2021
Catégorie
Centres sportifs
© Simone bossi

Tennis Club Palermo

ALVA architetti en tant que Architectes.

The Tennis Club at the Real Favorita city park is one of the few examples of rationalism of the Italian city of Palermo. Located inside the area of the monumental park, the construction, designed in circular shape in perfect modern style, was built between 1933 and 1934 by the architect Giuseppe Vittorio Ugo. Recognized as a building of particular architectural merit, the Tennis Club is today bound to the Superintendence of Cultu- ral and Environmental Heritage.

photo_credit © Simone bossi
© Simone bossi
photo_credit © Simone bossi
© Simone bossi

The realization of the project has allowed for the reor- ganization of the interior and the improvement of the overall fruition of the space, which granted a new image to the Club, in total respect of its historical iden- tity and in line with the prestige acquired over the years.

photo_credit © Simone bossi
© Simone bossi
photo_credit © Simone bossi
© Simone bossi

The intervention aimed at the established outcomes via the implementation of small spatial operations and through an in-depth reasoning in the selection of authentic materials, such as natural oak wood, chosen for the custom furniture of the hall and the boiserie on the walls, or the Carrara marble, adopted in the wall cladding of the bar or again the local grey marble of Billiemi, used for the flooring.

photo_credit © Simone bossi
© Simone bossi
photo_credit © Simone bossi
© Simone bossi

The latter was used in conjunction with parquet, a warmer material - both in feel and color – in the lounge area dedicated to mem- bers. Key element of the reorganization of the new space is the custom-made furniture, such as a two-si- ded cabinet, which frames the passage towards a more private area, destined to reading or quiet conver- sations. The disposition of sofas has also been thought to reinforce the existing connection between the inte- rior and exterior space: sofas are arranged in a radial pattern to allow a constant view of the surrounding landscape as well as of the towering Monte Pellegrino.

photo_credit © Simone bossi
© Simone bossi
photo_credit © Simone bossi
© Simone bossi

The desire to celebrate the victories conquered by the Club over the years finds its ultimate expression in the peculiarly shaped hexagonal room and it has indeed been reconfirmed by the realization of sheet metal shelves that follow the perimeter in a meticulous manner; the supports, extremely thin and white in colour, blend completely with the wall, enhancing the real actors of the room: the trophies.

Caption
Caption

Material Used:
1. Flooring: Bamboo, Floorbamboo
2. Interior lighting: Taccia by Flos, Zero track find me by Flos , GLO-BALL C by Flos, Arco by Flos 
3. Interior furniture: Chelsea Sofa by Molteni, Abuela chair by Gaber

Crédits de projet
Photographes
Produits utilisés dans le cadre de ce projet
Fiche technique du produit

ÉlémentMarqueProduct name
Interior lightingFlos
Interior furnitureMolteni&C
Chelsea Sofas
Interior furnitureGaber
Abuela
Fiche technique du produit
Interior furniture
Chelsea Sofas by Molteni&C
Interior furniture
Abuela by Gaber
Featured Projects
Latest Products
News