Tea House

Tea House

Architecte
UNStudio
Lieu
Vreeland, Netherlands | View Map
Année du projet
2005
Catégorie
Bars

Centres sportifs

Tea House

Architectenweb Magazine en tant que Médias.

The two bunkers on the Groot Kantwijk estate are part of the ‘Dutch water-line’ and were implemented as part of the widespread defensive works in 1936. On this exact location the client wants to develop a national centre for polo sports. UN Studio won the tender for a tea house, which would overlook the polo fields and the impressive landscape.


The structure on top of the first bunker provides an area place for the client to welcome business partners. Because the sculpture is almost entirely covered with stainless steel, the volume sparkles with the sunshine. The plates were smoothly welded together in situ. To avoid the plates bulging due to changes in temperature, a dotted pattern is punched on the steel surface.


On one side the kneeling shape a huge window opens itself up showcasing the interior. The tea house basically consists of one large room that hovers above ground level. The entrance is located on the ground floor. Behind a futuristic sliding door a staircase leads directly to a profuse light that shines into the lounge through a panoramic window. Facilities like the bathrooms and a pantry are situated in the additional part of the volume. The creation by UN Studio is striking because of the sharp contrast it makes in comparison with the bunker. Where the latter is presented as a monolithic mass, the high-tech addition reveals itself on the inside as a lightweight structure of which the steel construction is still visible between the wooden timbering. The addition looks like a strange creature that took possession of the parenting body. The rough appearance of the ‘host’ contrasts beautifully against the smooth skin of the addition.


At one site the hermetic figure opens itself up by a huge window whereby the interior is shown. The tea house basically consists out of one large room that hovers above ground level. The entrance is located on the ground floor. Behind a futuristic sliding door a staircase leads directly to a profuse light that shines into the lounge through a panorama window. The elementary facilities like the bathrooms and a pantry are situated in the additional part of the volume. The intervention of UN Studio is striking because of the sharp contrast it makes in comparison with the bunker. Where the latter is presented as a monolithic mass, the high-tech addition reveals itself on the inside as a lightweight structure of which the steel construction is still visible between the wooden timbering. The addition looks like a strange creature that took possession of the parenting body. The rough appearance of the ‘host’ contrasts beautifully against the smooth skin of the addition.

Featured Projects
Latest Products
News