Switch House

Switch House

Architecte
Tony Owen Partners
Lieu
27 Pearl Bay Ave, Mosman NSW 2088, Australia | View Map
Année du projet
2022
Catégorie
Maisons privées
Tony Owen Partners

Switch House Lower Spofforth Walk

Tony Owen Partners en tant que Architectes.

The Switch House, by Tony Owen Partners has recently been approved in Sydney. This House is located near the waterfront in Mosman Bay in Sydney. The steeply sloping site is not accessible to the street. The site enjoys waterfront views to Sydney Harbour. The site consists of bushland and a series of rough sandstone walls.

photo_credit Tony Owen Partners
Tony Owen Partners

As the site is sloping, the massing steps down the site over a number of levels. The entry is at ground floor. This level contains the living room as well as dining, kitchen a laundry. It leads onto the main deck area. A central stair leads to the master bedroom on Level 1 containing a bedroom, en-suite, study and terrace. The lower ground level contains 3 bedrooms, a family room and 2 bathrooms. The pool level contains a pool house with a family room, media and guest room. It also contains a lap pool. The stair case forms a slash that runs through the building from top to bottom. This interconnects the levels spatially. It contains a skylight at the top. The shaft allows the light to penetrate the lower levels of the building.

photo_credit Tony Owen Partners
Tony Owen Partners

As the site has no street address, it presents challenges for construction. As a result the house will be built from pre-fabricated steel boxes which are delivered to site and craned from the street.

photo_credit Tony Owen Partners
Tony Owen Partners

The architectural expression is a reflection of the site, the construction methodology and approach to neighbours. The design was conceived as a series of stacked steel-framed boxes. These boxes are angled at different levels to maximise the view from different heights. These boxes are clad in grey metal cladding to reflect the ‘tree shaded’ context. The boxes have clear glass to the views to the south, and more solid walls to the neighbours to the east, west and north. This is achieved with either solid walls or metal louvres. These louvres are also used as privacy screens to screen the terraces to the neighbours. The result is a pragmatic and functional design, which also creates a sculptural composition of high quality.

photo_credit Tony Owen Partners
Tony Owen Partners

Like the buildings, the landscape has been conceived to have minimal impact on the site. Much of the existing flora is to be retained particularly at the lower portions of the site and below the building. The entry area is paved in stone paving. The slope between the entry and the cliff is terraced in a more formal stepped garden below the cliff as a pleasant outlook for the entry.

Caption
Caption
Caption
Caption
Featured Projects
Latest Products
News