Summerhouse Lagnö

Summerhouse Lagnö

Architecte
Tham & Videgård Arkitekter
Lieu
Lagnö, Sweden | View Map
Année du projet
2012
Catégorie
Maisons privées
Åke E:son Lindman, Lindman Photography

Summerhouse Lagnö

Tham & Videgård Arkitekter en tant que Architectes.

The setting is the Stockholm archipelago, natural ground sloping gently down to the sea in the south, mostly open with a few trees and bushes. Unlike other projects we worked on located on more isolated islands in the archipelago without car access from the mainland, this site was relatively easy to reach also with heavy transports. This, together with the client's desire for a maintenance-free house inspired us to search for a way to design the house as an integral part of nature, where the material's weight and color scale connects to the archipelago granite bedrock, rather than a light light wooden cottage. The two building volumes are placed side by side and form a line that clarifies their position in the landscape, just at the border where the forest opens up out onto the bay. When approached from the north, the entrance presents itself as an opening between the buildings giving direction towards the light and water. It is a first outdoor space protected from rain by a pitched canopy of glass.


The exterior character of the house is derived from a number of transverse gable roofs, which connect to each other, and like boathouses in a line form a pleated long facade. This provides a sequence of varied room heights for the interior and create places in the otherwise completely open living room that stretches through the entire length of the main building. With a relatively shallow room depth and a continuous sliding glass partition out to the terrace, the space can be described as a niche in relation to the archipelago landscape outside. The small rooms are located along the north façade with access through a wall of sliding doors. They are lit by openable skylights and form smaller pitched ceiling spaces within the main roof volume.


Terrace, interior floors and facades are made of exposed natural colored in situ cast concrete with plywood formwork. The interior is painted white with woodworks in ash. A sauna, a detached block of in situ cast concrete with a wooden interior, offers a secluded place near the beach and pier.


Bolle Tham och Martin Videgård

Crédits de projet
Produits utilisés dans le cadre de ce projet
Fiche technique du produit

ÉlémentMarque
Furniture Artek
Fiche technique du produit
Furniture
Featured Projects
Latest Products
News