Summer Friend House

Summer Friend House

Architecte
Phidias Indonesia
Année du projet
2019
Catégorie
Maisons privées
Andreaswidi

Summer Friend House

Phidias Indonesia en tant que Architectes.

Architect Firm : Phidias Indonesia

Architect : Harfansyah Azhar

Area : 180 m2

Year : 2019

Location : Jakarta, Indonesia

Photographer : Andreaswidi

IG Profile : @mharfansyah

photo_credit Andreaswidi
Andreaswidi
photo_credit Andreaswidi
Andreaswidi

Living in a tropical country like Indonesia allows us to have unlimited access to sunlight. It means, we could have “summer” all year round. That condition may or may not be good for a house, depending on how much sunlight penetration that still comfortable for the inhabitants. East and West facing are usually big concern in tropical context. Our “Summers Friend House” is one of the solutions for the issue, that showing architectural strategies for a compact house, in a narrow west facing site.

photo_credit Andreaswidi
Andreaswidi
photo_credit Andreaswidi
Andreaswidi

For the massing strategy, we push and pull the building massing to optimize shadow for openings and walls. By that, the temperature of the façade may be lower. This strategy is not only for optimizing shadow, but also for avoiding bulkiness of the overall building massing. In the main building, we push the ground floor to become deeper that the upper floor. However, for the service area, we maintain the wall depth of ground floor and upper floor the same, due to its critical dimension. 

photo_credit Andreaswidi
Andreaswidi
photo_credit Andreaswidi
Andreaswidi

On the façade, our main strategy is to create less openings, more walls, and protected openings. Therefore, we could see combination of walls and small windows in the facade. To avoid massive impression of the wall, mainly we use lighter colour, and put darker colour for the accent. Also, on the upper floor, we use handmade breezeblocks made of light brick to protect the bedrooms windows. Thus, we could see a rich composition and combination of materials not only for an aesthetic purpose, but also for functional purpose.

photo_credit Andreaswidi
Andreaswidi
photo_credit Andreaswidi
Andreaswidi

On the ground floor, the main purpose, is to accommodate family gathering events, with the living room as the center of the activity, horizontally and vertically.  Horizontally, this room is dirrectly connected to the small courtyard, dining room and service area, also it is connected to the office. We avoid to make room separation to create spacious impression of the space.  Vertically, the living room is the main access to the upper floor, through an elegant straight staircase made of concrete that adjacent to it. The straight staircase model are used to optimize the functional space on the ground floor.   

Caption
Caption

 

The upper floor, is the center of private activities of the house, consisting 3 bedrooms and staircase to future rooftop. Here, we create no common area, to focus the gathering activity on the ground floor. We use simple and elegant material finishing such as, doff ceramic floor, wooden door and steel staircase, also we use lighter colour, so the space felt more spacious.

Caption
Caption
Crédits de projet
Fiche technique du produit

ÉlémentMarque
FabricantsPhilips Lighting Signify
FabricantsTOTO
FabricantsConwood Indonesia
FabricantsRoman Granit
Fiche technique du produit
Fabricants
Fabricants
by TOTO
Fabricants
Fabricants
Featured Projects
Latest Products
News