Station of Laken

Station of Laken

Architecte
B-architecten, B-bis & B-city
Lieu
Brussels, Belgium | View Map
Année du projet
2020
Catégorie
Gares
Lucid

Station of Laken

B-architecten, B-bis & B-city en tant que Architectes.

The centre of the former railway station of Laken became the new entrance zone on the ground floor. Here we can find the socio-cultural café, the entrance hall, the multi-purpose hall with green room and cloakroom and the toilets.

A new contemporary extension at the platform side improves the flexibility of the railway station. This south oriented winter garden is a reference to the original access to the platforms. A new circulation zone vertically connects all functions of the building: exhibition halls, studios, meeting rooms, working areas, …

The façades of the former station have been carefully restored. The original structure of the building is respected to its maximum extent.

 

Material Used:
1. Facade cladding: Original brickwork
2. Flooring: Polished concrete, Terrazzo by Bomarbre, industrial polyurethane flooring by RESITEC
3. Doors: Steel door profiles by Jansen
4. Windows: Insulated steel windows profiles by Jansen, Custom Made Wooden windows by Schrijnwerkerij Van Tendeloo
5. Roofing: Zinc Plates ans shingles, VM Zink
6. Interior lighting: Linard by SAMODE, and MULTILINE R40x40 + round diffuser 4x1280lm 3000K
7. Interior furniture: Custom made - design B-architecten, material betonplex

Crédits de projet
Acoustic Engineering:
Technical Infrastructure
Fiche technique du produit

ÉlémentMarqueProduct name
Steel door profiles, Insulated steel windowsJansen
Flooring: Polished concrete, TerrazzoBomarbre
Custom Made Wooden windowsSchrijnwerkerij Van Tendeloo
Roofing: Zinc Plates ans shinglesVMZINC
Fiche technique du produit
Flooring: Polished concrete, Terrazzo
Custom Made Wooden windows
Roofing: Zinc Plates ans shingles
by VMZINC
Featured Projects
Latest Products
News