SPLICE HOUSE

SPLICE HOUSE

Architecte
Stukel Architecture
Lieu
Wollstonecraft NSW, Australia | View Map
Année du projet
2014
Catégorie
Maisons privées
Katherine Lu
Fiche technique du produit

ÉlémentMarqueProduct Name
FabricantsFlos
FabricantsVilleroy & Boch AG
FabricantsGROHE
FabricantsHansgrohe SE
FabricantsArtedomus
FabricantsBoral

Fiche technique du produit
Fabricants
AIM by Flos
Fabricants
Fabricants
by GROHE
Fabricants
Fabricants
Fabricants
by Boral

SPLICE HOUSE

Stukel Architecture en tant que Architectes.

The genesis of this project was a Dutch couple falling in love with Australia and wanting to make a home in the Sydney suburb of Wollstonecraft.


What was the brief?


The brief was distilled to the desire for spaces that were at once both tropical and austere, a wonderful contradiction which lead to a unique renovation of a typical semi-detached Federation dwelling.


What were the key challenges?


The project was in a street with houses featuring heritage character and the local council was not supportive of contemporary additions.


What were the solutions?


The break-through was in determining that the building works could circumvent the Local Council Development Application procedure byway of the ‘State Environmental Planning Policy (Exempt and Complying Development Codes) 2008’. The design required careful calibration of side setbacks, floor areas, roof heights along with thorough site analysis; with a dash of good luck (front boundary width was compliant within 15mm). This ultimately allowed for a much stronger contemporary design response within a normally historically prioritised planning area. The existing fabric of the semi-detached dwelling was interrogated for all redundant partitions and structure which were unceremoniously removed. The opportunities of the project were revealed as the resultant internal volumes were amalgamated then re-apportioned within the existing building envelope. 


The realised architecture offers delightful surprises. The ceiling to the original entry corridor sweeps in a curve to a soaring 6.5m with high level clerestory glazing, setting the tone of the light-filled renovated works to the rear of the house. In playful contrast the upstairs shared bathroom is secreted behind a camouflaged timber board wall lining.

 

The new volumes are strategically set within the existing form of the building, linked by a first floor balcony with planting. The living space is a double height Pavilion with clerestory glazing to three sides, with generous awnings to protect openings and provide light shelves which illuminate the ceiling.


Key products used:


Zinc standing seam to the edge of the flat roofs.


How is the project unique?


The design was devised in primarily two architectural sections. The first a more ‘public’ circulation link between the front, rear and upper levels of the house, and the second a series of interconnected terraced planes and roofs from the main bedroom to the back wall of the garden offering visual, aural and spatial continuity. These two conceptual sections reconcile at an improbably sharp ceiling junction formed by structural trickery, the Splice.

Crédits de projet
Produits utilisés dans le cadre de ce projet
Featured Projects
Latest Products
News