Spazio Berlendis

Caprioglio Architects en tant que Architectes.

Spazio Berlendis is a “space” intended to host cultural events of various kinds: art exhibitions, performances, music, conferences and more. It originates from the restoration of the building (former carpentry) which is part of the Squero Fassi complex (called Squero Vecio), one of the oldest in Venice where special type of boats are constructed, and is proposed to the city in a guise that combines respect for the type of building and the context urban with a strong contemporary matrix that involved particular attention in the management of the choices of materials and finishes such as the concrete floor with handcrafted resin finish (Architop nuvolato).

photo_credit Spazio Berlendis
Spazio Berlendis

The idea was to create a building that could marry the charm of a very particular context with the versatility of a neutral environment, which does not have the constraints of a historic building and is suitable for hosting artistic events of various kinds.

photo_credit Spazio Berlendis
Spazio Berlendis

An artifact with the characteristics of a pavilion but located in the heart of the city. The result is a neutral box but with great personality that leaves room for the artistic work without placing itself in competition. The water gate is of a completely new type for the city, a totally and deliberately contemporary sign while respecting the traditional function.

photo_credit Silvia Longhi
Silvia Longhi

The architecture will be flexible in relation to the type of events hosted, offering the possibility of using the space both with natural light (zenithal), artificial (very flexible lighting system) or in dark spaces, for example for videos or particular performances.

photo_credit Silvia Longhi
Silvia Longhi

Some of the exhibition walls, about 250 square meters on 300 square meters of surface (including the service areas) have a height of 4.50 meters; the technical characteristics of the walls and the ceiling reinforcements allow the installation of large-format works and heavy weights.

photo_credit Silvia Longhi
Silvia Longhi

Material Used :
1. Lighting: IGuzzini
2. Flooring: Ideal Work
3. Special windows frames and Gate of Water: Officina Fabbrile Momesso
4. Electrical elements: Vimar

Spazio Berlendis

iGuzzini en tant que Lighting.

Spazio Berlendis est un espace conçu pour accueillir des manifestations culturelles de diverse nature, des expositions d’art aux prestations, à la musique et aux congrès.

Caption

Il a été créé à la suite de la restauration du bâtiment qui était autrefois une menuiserie et qui s’insérait dans le complexe du Squero Fassi (appelé Squero Vecio), l’un des plus anciens de Venise.

Il devient aujourd'hui un lieu qui reste dans l’esprit du bâtiment et du contexte urbain, mais aussi très contemporain. Ce nouveau visage a demandé une attention particulière pour le choix des matériaux et finitions, comme le sol en béton avec finition artisanale en résine. L’idée était de créer un espace qui allie le charme d'un contexte très particulier à la polyvalence d’un lieu neutre, sans les contraintes d’un édifice historique, et qui puisse accueillir des évènements artistiques en tout genre : un bâtiment avec les caractéristiques d’un hall, mais situé au cœur de la ville. Le résultat est un espace neutre mais à forte personnalité, consacré à l'œuvre artistique sans toutefois la concurrencer.

Caption

La porte d'eau, qui donne accès aux habitations ou aux entrepôts directement par les canaux, est de type absolument inédit pour la ville, un trait totalement et volontairement contemporain, tout en respectant la fonction traditionnelle.

Caption

L’architecture s’adaptera au type d’évènements qui se dérouleront, tout comme l’éclairage : le lieu peut être utilisé aussi bien avec une lumière naturelle (par le haut), ou en espaces sombres, pour des vidéos ou prestations par exemple, qu’avec une lumière artificielle.

Caption

Un système d’éclairage très flexible a été installé, basé sur l’utilisation de rails et de projecteurs View, en version carrée, à petit corps avec optique wide flood, pour éclairer les grandes surfaces verticales d’exposition des œuvres. Ces murs sont aussi pourvus d'un éclairage périphérique assuré par des Underscore6.

Read story in EnglishItaliano and Deutsch

Featured Projects
Latest Products
News