SIRTA, Atmospheric Research Observatory

SIRTA, Atmospheric Research Observatory

Architecte
R-Architecture
Lieu
Rue de Paris, Saclay, France | View Map
Année du projet
2021
Catégorie
Laboratoires
Cyril Weiner

SIRTA, Atmospheric Research Observatory

R-Architecture en tant que Architectes.

R architecture designed the new facility of the SIRTA, a climate & atmospheric research observatory located in the Paris-Saclay campus and affiliated to the Polytechnic Institute of Paris. The circular plan proposed by the French architecture office solves an equation of use while establishing a 360° relationship with the landscape. 

photo_credit Cyril Weiner
Cyril Weiner

This atmospheric research observatory is a French national experimental facility dedicated to climate and environmental research. It is one of the few sites in Europe offering the instrumentation, laboratories, and reception capacities necessary to study atmospheric physico-chemical processes, from the surface to the top of the troposphere to better understand, anticipate and predict heat waves and pollution peaks as well as to find innovative solutions for renewable electricity production. 

photo_credit Cyril Weiner
Cyril Weiner

Facing the École Polytechnique, in the centre of a meadow stretching between the north shore of the campus lake and a preserved wood, R designed a round building that radiates towards its environment, both terrestrial and spatial. The chosen elementary form and careful aesthetics give the whole a great deal of autonomy to better ensure all it’smissions: surveillance, experimentation and education. The main building accommodates in an ascending spiral, a central “visibility space” encircled by research laboratories crowned by an instrumented platform. 

photo_credit Cyril Weiner
Cyril Weiner

The central space is a versatile place capable of hosting workshops, conferences and public events. Bathed in natural light thanks to a dome pierced at the zenith, it stages the activities of SIRTA and its relationship to the sky. Around this space, a large gallery serves all the research laboratories which are located in a third ring. Glazed on both sides, the workspaces offer tangent views towards the heart of the building and the surrounding nature. 

photo_credit Cyril Weiner
Cyril Weiner

The interior gallery is extended by a staircase serving the roof equipped with various measuring instruments. This platform is supported by 22 poles located on the edge. At its centre, a technical space emerges by one meter. Like a telephoto lens, this protruding cylinder is coated with polished aluminium that reflects the environment and the sky.

photo_credit Cyril Weiner
Cyril Weiner

A concrete structure and an alternation of solid anodized aluminium panels and full height glazed panels make the building. The concrete is poured in one go. The rhythm is set by the concrete pillars, the aluminium thorns and the steel guardrail of the roof. The exterior gallery which houses a covered circulation also protects the facade from rain and sun. 

photo_credit Cyril Weiner
Cyril Weiner

Rectangular in shape, the outbuilding and parking spaces counterbalance the roundness of the observatory building and wedges the facility to the service road.

Caption
Caption
Crédits de projet
Architectes
Ingénieurs
BMF
Ingénieurs
Consultants
Fiche technique du produit

Featured Projects
Latest Products
News