Sciences Po

Moreau Kusunoki Architectes en tant que Architectes.

Moreau Kusunoki completes the central Pavilion of Sciences Po’s new urban campus as part of the school’s “Coeur 2022” project, redefining the typology of the contemporary urban campus in the delicate built fabric of central Paris.

The entire 16 000 m² project was developed in partnership with Wilmotte & Associés and heritage architect Pierre Bortolussi. Moreau Kusunoki focused on the contemporary extensions, namely the Pavilion and the main courtyard in relation to the underground library.

photo_credit Maris Mezulis - Moreau Kusunoki
Maris Mezulis - Moreau Kusunoki

THE URBAN CAMPUS, A PLACE OF TRANSPARENCY
Defying the trend of the exodus of urban campuses away from city centres into suburban locations, Sciences Po’s intervention “Cœur 2022” consciously implements itself in the historic Hôtel de l’Artillerie at the very heart of the Rive Gauche in the 7th arrondissement of Paris. Surrounded by numerous governmental, cultural and long-standing educational institutions, Sciences Po physically and symbolically occupies the intersection of the political and academic hearts of Paris.

photo_credit Maris Mezulis - Moreau Kusunoki
Maris Mezulis - Moreau Kusunoki

With this strategic centripetal expansion Sciences Po redefines the typology of the 21st century urban campus as a place of communication, integration and transparency. Nestled within a former monastery, introverted and withdrawn from its surrounding dense historic city fabric, the site of the Hôtel de l’Artillerie is exceptional in terms of its scale and its heritage value. Three historic courtyards, each distinct in its architectural language and landscaping, the Cours Gribeauval, Sébastopol and Teuille de Beaulieu weave together the different units of the campus. 

photo_credit Maris Mezulis - Moreau Kusunoki
Maris Mezulis - Moreau Kusunoki

“Emergence”, a glazed pavilion positioned in the largest courtyard across the landscaped steps, is the symbol of the new campus, transparent and open to the world. The large pivoting windows on the main facade, in an open position, push the feeling of continuity between the interior and the exterior to its climax. The principles of openness and transparency and the dissolution of the boundary between inside and outside are at the heart of the Pavilion’s conception, reflecting the university’s own values of diversity and exchange. Beyond the Pavilion, the recognisable focal point of the project, the complete intervention includes the creation of underground spaces which accommodate, most notably, the new library lit by glass canopies and the sculpted floor of the courts. 

photo_credit Maris Mezulis - Moreau Kusunoki
Maris Mezulis - Moreau Kusunoki

A SCHOOL OF GLOBAL OUTREACH

The Pavilion houses student study and work spaces along its upper floors, and a cafeteria on the ground and underground floors. Both levels open directly onto the outside are are internally linked through the stepping surface. The court is excavated amphitheatrically, allowing the Pavilion’s ground floor to open onto a terrace, while the underground level spills out onto the garden. The excavated space is surrounded along the remaining sides by research spaces to the east, the new library to the south, and a temporary exhibition space to the west. The stepped space provides a mix of landscaped and hardscaped outdoor spaces for everyday use by students and staff, and doubles up as an outdoor ceremony hall for celebrations and special events, directly fronted by the Pavilion as its stage.

photo_credit Maris Mezulis - Moreau Kusunoki
Maris Mezulis - Moreau Kusunoki

A TIMELESS AESTHETIC

In its play with different nuances of grey — the grey of the concrete, of the steel, of the skies of Paris as reflected in the glass — the project creates a universal and timeless aesthetic, free of superficial expressive acrobatics. It brings out the honest and raw beauty of the slabs, the columns and the volumes, all in harmony with the dignified and sparsely decorated architecture of the heritage buildings.  The glass façades mirror the historic buildings, and subtly invite a new light on them. This minimalist attitude establishes the Pavilion firmly within the historic court, and turns it into a welcoming link between city and campus, an inviting place of encounter and exchange, strongly rooted in the past and looking into the future.

Team:
Client: La Fondation Nationale des Sciences Politiques (FNSP)
Promoter: Groupe Sogelym Dixence
Architects: Wilmotte & Associés (coordination), Moreau Kusunoki, Pierre Bortolussi (heritage)
Partners: Franck Boutté Consultants (sustainable engineering), Mugo (landscaping), Barbanel (MEP), TERRELL Group (façade engineering), SASAKI (strategy and urban planning), CORELO (project manager)

photo_credit Maris Mezulis - Moreau Kusunoki
Maris Mezulis - Moreau Kusunoki
photo_credit Maris Mezulis - Moreau Kusunoki
Maris Mezulis - Moreau Kusunoki
photo_credit Maris Mezulis - Moreau Kusunoki
Maris Mezulis - Moreau Kusunoki
Caption
Caption
Caption
Crédits de projet
Strategy and urban planning
Gestionnaires de projets
Sustainable engineering
Fiche technique du produit

Featured Projects
Latest Products
News