SCH51

SCH51

Architecte
BATEK ARCHITEKTEN
Lieu
Berlin, Germany | View Map
Année du projet
2018
Catégorie
Maisons privées
Marcus Wend
Fiche technique du produit

ÉlémentMarqueProduct Name
Fittings VOLA
Interior LightingPANZERI
LightingDelta Light
ScreedPandomo
TilesMosaic factory
LightingPSLab

Fiche technique du produit

SCH51

BATEK ARCHITEKTEN en tant que Architectes.

Turning a factory loft with a heritage listed façade into a comfortable home for a family, yet retaining the historic character was the challenge for this property in Berlin-Kreuzberg. The client wished to intervene as little as possible with the open loft space but at the same time separate bedrooms and a work space had to be accommodated.

photo_credit Marcus Wend
Marcus Wend
photo_credit Marcus Wend
Marcus Wend

The first measure was to hide the bathrooms and utility rooms behind a wooden cube of oak panelling, open shelves and hidden storage spaces. The second measure was a floor-to-ceiling sliding door of 3,80m height which provides the possibility of separating the work space from the open living room when required but also leaving the spaces as connected as possible.

photo_credit Marcus Wend
Marcus Wend
photo_credit Marcus Wend
Marcus Wend

The existing exposed brick walls were preserved and the remaining walls, ceiling and columns painted white to create a neutral background. The floor was finished in a dark polished industrial concrete. New materials were chosen from a warm tonal palette and include oak wood panelling, brass finishes, hand-made glazed tiles and terrazzo.

photo_credit Marcus Wend
Marcus Wend
photo_credit Marcus Wend
Marcus Wend

The built-in furniture was supplemented by a custom design of two very different tables – a circular one with a steel frame and a large white marble top and a long rectangular one made of solid oak with an oiled top creating a soft honey coloured tone. The lighting concept was developed in collaboration with lighting designer PSLab and provides a mixture of technical light and decorative pendant fixtures.

photo_credit Marcus Wend
Marcus Wend
photo_credit Marcus Wend
Marcus Wend

The overall atmosphere is urban and modern yet very warm paying tribute to the history of the loft while also creating a new home for a family.

photo_credit Marcus Wend
Marcus Wend
photo_credit Marcus Wend
Marcus Wend
Featured Projects
Latest Products
News