Rolling Hillscape_Quzhou Smart Town complex design

Rolling Hillscape_Quzhou Smart Town complex design

Architecte
LYCS Architecture
Lieu
Quzhou, Zhejiang, China | View Map
Année du projet
2022
Catégorie
Bureaux

Rolling Hillscape_Quzhou Smart Town complex design

LYCS Architecture en tant que Architectes.

LYCS Architecture has announced its winning proposal for the "Rolling Hillscape", the Quzhou Smart Town complex design. The project is located in Quzhou City’s new high-speed railway town, adjacent to Quzhou Sports Campus. It is a comprehensive office project with a total construction area of 100,000 square meters, including four functional areas, such as smart service center, multiple compound space, technology incubation center and big data super-computing center. It will start to construction in early 2021. The Design Institute of Landscape & Architecture and China Academy of Art Co., Ltd. are the co-designers.

 

The Micro-City of Pleasant Scale 

The original intention of the design is to make use of the urban planning public property of the project to make the project into a mode centered on urban public activities. The design integrates four different functions into a huge platform to realize the top down view of Quzhou’s miniature city courtyard. The design weakens the boundary lines of the project plot, allowing the green landscape to naturally infiltrate into the site. The building is "gently" placed on top of nature. The "city compound" is publicly shared with all citizens and the city guests.

 

The Order of Courtyard is Different Scenery with Each Step

The entire architecture form is based on the Kao Gong Ji · Artisan. Combining with the Quzhou villages, it creates a small scaled miniature city. Although the functions of each building are independent, they are tightly integrated into a whole. The building volume is broken up and then connected by rotation to open up the outdoor space by opening part of the enclosure volume. The architectural volume changes fully combined with the site form, echoing the surrounding buildings and environment. A continuous trail is set on the outside. The ramps and dynamic connection of the ground floor make the broken buildings link orderly and integrate into the new whole.

The high or low ramps in series create a space experience of “scenery changes by each step”. While ensuring a good connection of internal functions, the building maximizes the lighting, ventilation and landscape of each building, forming three atriums : the water courtyard, the wood courtyard, and the literature courtyard. The sky-walk is placed in the courtyard, echoing the sloping roof, creating a multi-dimensional view and a wonderful interior space and exterior courtyard as if in a classical Chinese garden.

 

The Undulating Urban Skyline

The building adopts the design method of low rise and high density to shape the friendly building volume of small scale. The design of sloping roof creates an undulating, well-proportioned architectural landscape. The buildings are unified by undulating sloping roofs. The rolling volumes create a continuous mountain landscape, simulating the silhouette of the mountains to connect the urban skyline along the main road of the city. The main entrance opens as if in a welcoming embrace. The undulating sloping roof reveals the urban temperament of Quzhou's ecological landscape. 

 

Project Name: Quzhou Smart Town Digital Economy Complex

Location: Quzhou | China

Size: 100,000 sq.m

Design Firm : LYCS Architecture

Project Team: RUAN Hao, ZHAN Yuan, DUAN Qin, ZHAO Xiaolin, CHEN Qingshun, MA Qingtian, ZHENG Sidan

Architect of Record:The Design Institute Of Landscape&Architecture China Academy Of Art Co., Ltd.

Project Period: 2020(Design)2021-2022Construction)

Featured Projects
Latest Products
News