Rietveld Schröder House

Rietveld Schröder House

Architecte
Gerrit Rietveld
Lieu
Utrecht , Netherlands
Année du projet
1924
Catégorie
Logement
credit: frm_tokyo

Rietveld Schröder House - Gerrit Rietveld

Archello Classics en tant que Médias.

The Rietveld Schröder House in Utrecht was built in 1924 by Dutch architect Gerrit Rietveld for Mrs. Truus Schröder-Schräder and her three children.


The Rietveld Schröder House constitutes both inside and outside a radical break with all architecture before it. The two-story house is situated in Utrecht, at the end of a terrace, but it makes no attempt to relate to its neighbouring buildings (although it shares an exterior wall with the last house in the terrace). It faces a motorway built in the 1960s. Inside there is no static accumulation of rooms, but a dynamic, changeable open zone. The ground floor can still be termed traditional; ranged around a central staircase are kitchen and three sit/bedrooms. The living area upstairs, stated as being an attic to satisfy the fire regulations of the planning authorities, in fact forms a large open zone except for a separate toilet and a bathroom. Rietveld wanted to leave the upper level as it was. Mrs Schröder, however, felt that as living space it should be usable in either form, open or subdivided. This was achieved with a system of sliding and revolving panels. Mrs Schröder used these panels to open up the space of the second floor to allow more of an open area for her and her 3 children, leaving the option still of closing or separating the rooms when desired. When entirely partitioned in, the living level comprises three bedrooms, bathroom and living room. In-between this and the open state is a wide variety of possible permutations, each providing its own spatial experience.


The facades are a collage of planes and lines whose components are purposely detached from, and seem to glide past, one another. This enabled the provision of several balconies. Like Rietveld's Red and Blue Chair, each component has its own form, position and colour. Colours were chosen as to strengthen the plasticity of the facades; surfaces in white and shades of grey, black window and doorframes, and a number of linear elements in primary colours.


There is little distinction between interior and exterior space. The rectilinear lines and planes flow from outside to inside, with the same colour palette and surfaces. Even the windows are hinged so that they can only open 90 degrees to the wall, preserving strict design standards about intersecting planes, and further blurring the delineation of inside and out.


Source: Wikipedia.org

Featured Projects
Latest Products
News