Richmond Warehouse

Richmond Warehouse

Architecte
Technē Architecture + Interior Design
Lieu
Richmond VIC, Australia | View Map
Année du projet
2013
Catégorie
Entrepôts

Maisons privées
Ben Hosking

Richmond Warehouse

Technē Architecture + Interior Design en tant que Architectes.

This three level conversion aims to uphold the open nature of the subdivided

warehouse space. The new architectural components attempt to recede within

the existing shell, and the subdued palate has been chosen to highlight the

original elements and structure of the building, including steel windows,

staircases and trusses. The use of partitions has been kept to a minimum to

promote connection and interaction as well as allow daylight and airflow to

stream throughout the open living areas.


The site conditions presented a linear space with large masonry party walls

running east-west and all existing fenestration constrained to the two adjacent

ends. The internal elements were leftovers from the previous uses as a dance

studio and office; simple ad-hoc additions huddled towards an existing

services stack in one corner. The overriding sensation was of an open and

brightly lit volume with strong vertical connection.


The clients brief was to insulate the envelope to a higher thermal and acoustic

performance, while maintaining the simple appeals of the space. The

proposed program was based around the needs of a couple who live alone,

their children having left home. This helped to relax notions of screening,

allowing the openness of the living spaces to permeate further into the private

realm.


The environmental initiatives of this project lie primarily in passive systems.

The existing building fabric was retained in its entirety, with new insulation

added to the existing ceiling and walls. The new additions are reductive and

functional in nature, with all new planning based around existing façade

openings to maximise natural light and cross ventilation. Additionally, two new

operable skylights create a thermosiphon within the building to aid with

circulation and passive cooling.

Featured Projects
Latest Products
News