Revitalisation of Husův park in Prague

Revitalisation of Husův park in Prague

Architecte
SKULL studio

XTOPIX architects
Lieu
Cukrovarská, Ke Stadionu, 196 00 Prague 9 – Prague, Czech Republic | View Map
Année du projet
2020
Catégorie
Parcs/jardins

Parcs
Bet Orten

Revitalisation of Husův park in Prague – Superpower Wall

SKULL studio en tant que Architectes.

The site which is now home to the Hussite revolution park in Čakovice was historically the location of a village green with a lake. During the era of the First Czechoslovak Republic, the lake was drained and the area converted into a park. During the construction adjustments of that time, the houses that had lined the original lake were demolished. The remainders of the roof gables of these buildings were still visible until the recent reconstruction that took place in the years 2019-2020. The author of the reconstruction of the park was the landscaping studio Land05, headed by Martina Forejtová. S K U L L studio was invited to take part in the design of the perimeter wall on the southern edge of the park. The outcome is this sculptural-architectural monument – a brick relief, with a degree of hyperbole entitled Superpower Wall.

photo_credit Bet Orten
Bet Orten

The theme of transformation is a fundamental idea of the realisation. After the conversion of the original village green, the contours of the gabled roofs remained inscribed in the perimeter walls of the park. The motif of these diagonal lines, sketches of time, is the basis for the current form of the brick wall – relief, where classic technology of the brick structure is taken to the very edge of practicability. “It’s a memento of what is no longer here, which nevertheless leaves its imprint on the place and time,” describes the author of Superpower Wall, the sculptor Matěj Hájek from S K U L L studio.

photo_credit Bet Orten
Bet Orten

In contrast with the traditional construction material, the wall is furnished with a nano-technological transparent coating, which thanks to its photocatalytic properties (without chemicals and waste substances) cleans the surrounding air. The surface of the wall is impregnated with titanium dioxide, which together with UV radiation is capable of liquidating up to several kilograms of harmful substances per year on a surface of 1 m2. The unique technology was developed by Czech scientists from the J. Heyrovský Institute of Physical Chemistry.

photo_credit Bet Orten
Bet Orten

“The invisible plays a dual role here. On one hand there’s the nano-technological coating which depends on sunlight in order to function, and on the other is memory, fragments of recollections that exist only in our imagination. What is essential is not what we see, but precisely that which escapes our vision,” adds Hájek.

photo_credit Bet Orten
Bet Orten

The brick relief wall is complemented in close proximity by a water feature designed by the XTOPIX studio, the dark surface of which is reminiscent in its colour of the bed of the former lake.

Caption
Caption
Caption
Caption

Team:
Author: Matěj Hájek
Realisation: Brickwork
General designer: Land05
Water feature: XTOPIX architects

Material Used:
Raw masonry from full bricks for outside use
Earthenware bricks
Transparent air-cleaning coating

Products and Brands
Fn Nano® Transparent Functional Coating

Crédits de projet
Architectes
Photographes
Realisation
General designer
Water feature
Fiche technique du produit

ÉlémentMarque
Transparent Functional CoatingFN NANO
Fiche technique du produit
Transparent Functional Coating
by FN NANO
Featured Projects
Latest Products
News