Residence M

Residence M

Architecte
Inventarchitects
Lieu
Kotturpuram, Chennai, Tamil Nadu, India | View Map
Année du projet
2021
Catégorie
Maisons privées
Mr.Ram
Fiche technique du produit

ÉlémentMarqueProduct Name
Lighting SupplierABBA Lighting
LightingFutura Lighting
FittingsHäfele
Sanitary wareKohler
WindowsKÖMMERLING
GlassSaint-Gobain Glass HQ

Fiche technique du produit
Lighting Supplier
Lighting
Fittings
by Häfele
Sanitary ware
by Kohler
Windows

Residence- M

Inventarchitects en tant que Architectes.

REFLECTIONS_ CLIENTS EXPRESSION

WORDS BECOME SPACES…..

“NO colours, NO makeup, NO patterns on walls or floor, NO spaces looking on to the neighbouring property.”

“YES to ample natural light, YES to architecture of building being true to its form, YES to minimalism and simplicity becoming architecture.

photo_credit Mr.Ram
Mr.Ram

Description:

The house M, located amidst the dense urban context of Chennai. The house is designed for a family of three and spans 4000 square feet. The building ensures that it reflects the traits of client's personality. This contemporary home is simple, straight-lined, and minimalist in its language. The spaces are designed with awareness to the sun path, site context and Vastu shastra.

photo_credit Mr.Ram
Mr.Ram

THE VOLUME

This home strikes the perfect blend of indoor and outdoor space.Volumetric double height connection at the dining space binds all spaces.The north is heightened with a   lily pond water body, the west façade has a vertical garden  that provides privacy and behaves like a curtain of green.

photo_credit Mr.Ram
Mr.Ram

At the south sits the   Tulasi madam with a sit out, and at the eastern face the strip windows are designed so that it brings in light avoiding the views of the neighbouring site and guards the privacy of the house.

photo_credit Mr.Ram
Mr.Ram

EXPERIENCE

The access leads to a large open space with greenery and a water body adjacent to the house's main entrance door on one side and open lounge area with floating seater on the other.The play of light, the openness and the raw architecture and spaces create a blend yet the simple and minimalistic play of material keep in line with the design brief.

photo_credit Mr.Ram
Mr.Ram

The internal spaces are washed with sunlight and greenery peeping inn to the built space that become an integral part of the dining space. The integration of the spaces with Nature is the house's key feature, allowing the user to stay connected and get a breath of fresh air at all times.

photo_credit Mr.Ram
Mr.Ram

EXTERIOR VS INTERIOR

The bay window by the living creates a live connection to the outside along with the mild texture wall as a backdrop for the lush green landscape as seen from the window. The compound wall reads in line with the simplicity of the volume creating a singular horizontal niche that lights up at dusk.The terrace garden at the north east part of the house with a cnc inspired from the foliage around us forms different patterns at different times of the day , making the sunlight decide the pattern every day.

photo_credit Mr.Ram
Mr.Ram

MATERIALS VS MINMALISIM

A neutral contrast is created but blended with the space.The entire house is tied with a homogenous marble finish, avoiding borders or patterns.The dining has a herringbone patterned false ceiling which blends with the raw concrete finish staircase finished with wood.The kitchen counters and walls are finished with the same finish making the space unified.

The colours and furniture of this home are subtle, capturing the client's nature and personality. The interior design is more intimate, cohesive by having simple, subtle colours and textures.

Caption
Caption
Caption

 

Material Used :
1. Kohler: Sanitary-ware 
2. Axi marble: Toilet Flooring and wall
3. Futura and abba: Lighting
4. Haffle: Fittings
5. Kommerling: Windows 
6. Siemens: Appliances
7. Saitgobian: Glass

Crédits de projet
Featured Projects
Latest Products
News