Remodelling of Riera la Salut

Remodelling of Riera la Salut

Architecte
Pol Femenias Arquitectes
Lieu
Sant Feliu de Llobregat, Spain | View Map
Année du projet
2013
Catégorie
Usines
©OM 3studi

Remodelling of Riera la Salut

Pol Femenias Arquitectes en tant que Architectes.

The intervention takes place in the middle of one of the densest neighbourhoods in SantFeliu de Llobregat, near Barcelona. A working-class neighbourhood, grown around the old textile factories, wall to wall, with humble dwellings of the workers themselves. The demolition of one of the last factories still standing was used to build underground parking to supply the district of La Salut , leaving in the place where the factory was a large gap in the form of concrete cover for this parking.


The proposal extended the existing walls of the old houses, shaping each parterre of the park. As slices of bread, the public space is composed by different corners of smaller scale, almost domestic, with the will to make visitors feel comfortable in a more accessible area by fragmenting it . Thus, each section is designed uniquely in both plan and section, creating topographies that shelter and insulate the walker from the adjacent road.


The emptiness left by the old factory exposedthe walls of the old houses, previously hidden, which now became the facade of the public space. The choice of ceramics as a material to cover those old walls was almost automatic. The ceramics cooked at high temperature allowed us to work with an inexpensive, strong material, guaranteeing an optimal aging in front of frost, rain and temperature changes . It was our intention to recover the ceramic industrial past as a memory of the site and, at the same time, as a replica of the walls of the existing patios. The new wall would incorporate the richness of the old walls, a collage of textures and holes, reflecting different states and interventions that the city had suffered over time. Only a wall composed by ceramic pieces allowed us to sift the vision of those backyards , and yet incorporate its irregularities , twists and exceptions.


By determining a simple geometry, with the fewest parts possible, we got sufficient resources to cover a facade of 150m and incorporate the requirements of the existing enclosures. First, the wall should keep the coronation of the existing walls, made of different materials and with different heights,tracing as well as possible a continuous horizon that wrapped them all. Second,we needed to maintain the varying degrees of opacity that those walls had, going from blockwalls to fully transparent fences. The ceramic wall should allow us to incorporate these different gradations and textures, and should do it in a continuous finish throughout the park.


After several failures, we defined the final geometry of a self-supporting wallconsisting of only three ceramic pieces: a 20x20x20cm cube and a 20x13,5cm rhombus (opaque or perforated) . The cube allowed an optimization of the production, as it worked opaque or transparent depending on the side it was placed on. The assembly of these three pieces allowed an almost organic coronation of the wall, wrapping the different heights in a single stroke.


The colourrange for the ceramic blocks was taken from the existing walls, reducing the rear facades to seven predominant colours. These seven tones, along with the ceramic raw colour, gave us the eight predominant tones for the wall. These eight tones either bright glazed or matte, applied to opaque or perforated pieces, would allow us to incorporate the different requirements to the wall.


Crédits de projet
Fiche technique du produit

Featured Projects
Latest Products
News